Ο Χ.Γώγος μιλά για την προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του ιού (video)

Υπάρχει ένα πρόβλημα διασποράς στην Αθήνα το οποίο πρέπει να περιοριστεί είπε  ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην ΕΡΤ τονίζοντας παράλληλα την  πιθανότητα υπερμετάδοσης στις πλατείες λόγω συνωστισμού.

Ο λοιμωξιολόγους εστίασε στο γεγονός ότι «γίνεται προσπάθεια διόρθωσης πραγμάτων που έπρεπε να μην συμβαίνουν», όπως  ο συνωστισμός  εκτός καταστημάτων  σε κοινόχρηστους χώρους με την παράλληλη χρήση αλκοόλ.

Η όλη προσπάθεια είναι να αποφευχθεί η διασπορά του ιού εξ ου και η πρόσφατη δέσμη μέτρων, μεταξύ των οποίων, το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12:00 και συνακόλουθα των περιπτέρων. Ο κ Γώγος δεν απέκλεισε την επιβολή νέων πιο επώδυνων μέτρων που θα επηρεάσουν και άλλα καταστήματα σε περίπτωση που τα υφιστάμενα μέτρα δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα για τον περιορισμό του ιού.

Ο κ. Γώγος αναγνώρισε επίσης ότι δεν είναι σωστό να υπάρχει συγχρωτισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς και αναφέρθηκε στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί όπως για παράδειγμα το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης στην εργασία και την τηλεργασία. Εκτιμά ωστόσο ότι χρειάζεται πύκνωση των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς με την κινητοποίηση περισσότερων οχημάτων. Ο ίδιος  διαπιστώνει ότι η χρήση μάσκας είναι πλέον καθολική στα  μέσα μεταφοράς και τονίζει με αισιοδοξία πως με την συμμόρφωση όλων  στα μέτρα  πραγματικά η κατάσταση θα μπορέσει να ελεγχθεί.

Ο καθηγητής τέλος καυτηρίασε συναθροίσεις όπου δεν τηρούνται μέτρα προστασίας όπως αυτή σε ανοικτό θέατρο της Θεσσαλονίκης. Εκτίμησε επίσης ότι με τα σημερινά δεδομένα, η χώρα βρίσκεται σε αρκετά καλή φάση σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας και η Ελλάδα κινείται περισσότερο μεταξύ κίτρινης και λιγότερο πορτοκαλί  ζώνης, παρά τον αριθμό των κρουσμάτων, οπότε υπάρχουν περιθώρια για πιο ήπια μέτρα  από ένα βαρύ μέτρο όπως είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας .

Πηγή