Ν. Δένδιας: Ναι στο διάλογο αλλά χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς

Στη «24η Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση» που διοργανώνει ο «Economist», μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είχαμε ένα θετικό σήμα από την Τουρκία. Το Όρουτς Ρέις δε βρίσκεται πλέον πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, είναι στο λιμάνι του στην Αττάλεια».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε: «Αν αυτό το αρχικό σήμα είναι δείγμα του μοτίβου συμπεριφοράς που θα ακολουθήσει η Τουρκία, τότε αυτό είναι ευπρόσδεκτο. Το περιβάλλον σήμερα είναι καλύτερο από ότι ήταν πριν από μερικές ημέρες, ας ελπίσουμε ότι αυτό το μοτίβο, αυτή η συμπεριφορά θα συνεχιστεί και θα δώσει το χώρο για το διάλογο, για τη συζήτηση και τις διαπραγματεύσεις.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική βρίσκεται πάντα προ γόρδιων δεσμών. Πολλαπλές κρίσεις: Κυπριακό, Μέση Ανατολή, Συρία, Λιβύη. Η Ελλάδα επίσης καλείται να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές που είναι αποτέλεσμα κρίσεων και πολύ πέρα από την περιοχή της και για λογαριασμό της, αλλά και για λογαριασμό της ΕΕ, της οποίας αποτελεί ασπίδα προστασίας προς την Ανατολή», είπε, ενώ υπενθύμισε ότι τη στιγμή που η Ελλάδα «επιχειρεί να βγει από τη δεκάχρονη οικονομική κρίση και να αρχίσει να αναπτύσσεται, καλείται να αντιμετωπίσει και την κρίση της πανδημίας».

Επίσης ο κ. Δένδιας δήλωσε πως: «Η επιλογή επίλυσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και διαχρονικά όλων των ελληνικών κυβερνήσεων είναι ο διπλωματικός διάλογος και όχι το στρατιωτικό ξίφος. Όμως η χώρα μου διαθέτει ξίφος και είναι περήφανη γι αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά. «Το πραγματικό ισοζύγιο ισχύος δε διαμορφώνεται από μεσαιωνικές καυχησιολογίες. Το διεθνές δίκαιο και η ειρηνική επίλυση διαφορών μέσα από διάλογο αποτελούν τη μόνη αποδεκτή επιλογή για κάθε ευνομούμενο, σύγχρονο κράτος της διεθνούς μας κοινότητας».

Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως σύμπτωμα της παραβατικότητας της Τουρκίας ήταν η υπογραφή των παράνομων μνημονίων με την κυβέρνηση της Τρίπολης και η απόπειρα πραγματοποίησης παράνομων ερευνών από το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος, το Όρουτς Ρέις, πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα επέδειξε και υπομονή και μεγάλη αυτοσυγκράτηση».

«Η Ελλάδα, μετά από δεκαετίας δυστοκίας, υπέγραψε συμφωνίες και με την Αίγυπτο και με την Ιταλία που αποτελούν υποδείγματα εφαρμογής των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Έτσι καταθέσαμε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο την αντίληψή μας για τον τρόπο επίλυσης των διαφορών», σημείωσε. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προσπαθεί να βρει τρόπο επίλυσης της διαφοράς και με την Τουρκία, εφόσον βέβαια η Τουρκία αντιληφθεί ότι η εποχή των κανονιοφόρων έχει παρέλθει εδώ και περίπου έναν αιώνα και η Μεσόγειος μπορεί να καταστεί θάλασσα ειρήνης και ευημερίας όλων των κρατών και όλων των λαών».

«Εμείς στην Ελλάδα φιλοδοξούμε και επιχειρούμε να συνεισφέρουμε ώστε το βαλκανικό και μεσογειακό σταυροδρόμι εφαπτόμενων και διαρκών κρίσεων να μετατραπεί σε μια ισόπεδη διάβαση και θάλασσα συνεργασίας και αλληλοκατανόησης. Αυτό συμπεριλαμβάνει και μια σύγχρονη Τουρκία».

Μιλώντας για το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η Ελλάδα «ζήτησε ένα κατάλογο δυνητικών κυρώσεων», ενώ σημείωσε πως έχουν συζητηθεί ήδη, θα συζητηθούν και στο συμβούλιο των υπουργών τη Δευτέρα και μετά επαφίεται στους ηγέτες στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου να αποφασίσουν. «Θα θέλαμε να έχουμε μια σαφή εικόνα του τι σημαίνει το καθετί. Σύννομη συμπεριφορά σημαίνει βοήθεια, σημαίνει υποστήριξη, φιλία. Έκνομη συμπεριφορά σημαίνει κυρώσεις. Πάντοτε υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση στην Τουρκία να έρθει στο τραπέζι. Αλλά υπάρχει προϋπόθεση, η Τουρκία να κατανοήσει τον κόσμο και να δεχτεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως και όλες οι υπόλοιπες χώρες».

Συμμετοχή είχε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης που τόνισε ότι: «Όραμα μας, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, όλα τα κράτη της περιοχής να συνεργαστούμε ιδρύοντας ένα περιφερειακό οργανισμού ασφάλειας και συνεργασίας, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς εξαιρέσεις».

Ο Σάμεχ Σούκρι

Την ανάγκη να υπάρξουν πολιτικές που θα υπερκεράσουν τα προβλήματα στην περιοχή υπογράμμισε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, λέγοντας πως: «Τα ζητήματα είναι σοβαρά. Δεν τα συσχετίζουμε με οποιαδήποτε εξέλιξη στη γύρω περιοχή. Οι εξελίξεις και η υπογραφή της συμφωνίας δε συνδέονται. Ακόμη και αν δεν υπήρχαν αυτές οι περιστάσεις δε θα άλλαζε η πορεία της υπογραφής.

Η Τουρκία αν θέλει να είναι μέλος της ομάδας μπορεί να είναι, αν όμως θέλει να προωθεί το φονταμενταλισμό στην ευρύτερη περιοχή δε γίνεται. Πρέπει να δείξει την επιθυμία της με το να αναλάβει πολιτικές που θα εγγυώνται ότι αυτή η συμμετοχή είναι παραγωγική και όχι αποτρεπτική και δε δρα εις βάρος της Μεσογείου εν γένει».

Διαβάστε το σύνολο της ομιλίας του κ. Δένδια

Πηγή