Η Google τιμά με Doodle τον γιατρό Stamen Grigorov που ανακάλυψε τον γαλακτοβάκιλλο

Αφιερωμένο στον Βούλγαρο γιατρό και βιολόγο Stamen Grigorov. O Stamen Grigorov είναι γνωστός για την ανακάλυψη του Γαλακτοβάκιλλου, του βακτηρίου που είναι απαραίτητο για τη ζύμωση του γιαουρτιού.

Γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 27 Οκτωβρίου του 1878 στο χωριό Στούνεν Ίζβορ, στην περιοχή Τραν της δυτικής Βουλγαρίας.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του, τα πέρασε στο χωριό Studen Izvor, όπου και γεννήθηκε. Στην συνέχεια μετακόμισε στο Μονπελιέ της Γαλλίας, όπου ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του. Ακολούθησαν οι σπουδές του στην ιατρική, στη Γενεύη της Ελβετίας.

Σε ηλικία 27 ετών, ο Grigorov είχε παρουσιάσει τα οφέλη που προσέφερε στην υγεία το γιαούρτι, οπότε αποφάσισε να το αναλύσει με μικροσκόπιο. Το 1905, έκανε την ανακάλυψη, για την οποία έγινε πιο γνωστός.

Στο μικροβιολογικό εργαστήριο του καθηγητή Léon Massol στη Γενεύη, ανακάλυψε ότι ένα συγκεκριμένο στέλεχος βακίλου είναι η πραγματική αιτία για την ύπαρξη φυσικού γιαουρτιού.

Εκτός από την ανακάλυψη Γαλακτοβάκιλλου, ο Grigorov συνέβαλε στη δημιουργία εμβολίου κατά της φυματίωσης (το εμβόλιο είναι το κύριο έργο των Albert Calmette και Camille Guérin στο Ινστιτούτο Παστέρ της Λιλ).

Έπειτα από χιλιάδες πειράματα, το 1905, βρήκε τελικά αυτό που έψαχνε: τον μικροοργανισμό σε σχήμα ράβδου που προκαλεί τη ζύμωση του γιαουρτιού.

Αργότερα το ίδιο έτος, ο Grigorov ανέλαβε θέση ως επικεφαλής γιατρός σε τοπικό νοσοκομείο στη γενέτειρά του, το Τραν.

Το 1906, κυκλοφόρησε ένα πρωτοποριακό έγγραφο που έδειχνε την πρώτη χρήση των μυκήτων πενικιλίνης κατά της φυματίωσης.

Συνέχισε αυτή την έρευνα και εργάστηκε ως γιατρός σε όλη την υπόλοιπη ζωή του, σώζοντας χιλιάδες ζωές στην πορεία.

 

Πηγή