Η Τουρκία καταψήφισε την έκθεση για τους Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας

Η μόνη χώρα που καταψήφισε την Ετήσια Έκθεση για Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, είναι η Τουρκία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η  Τουρκία είναι η μόνη χώρα που καταψηφίζει την σχετική έκθεση, την οποία υπερψήφισαν 152 χώρες, με την δικαιολογία ότι αναφέρεται στην Σύμβαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας

Η Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υιοθέτησε πριν από λίγες ημέρες την ετήσια Απόφαση για τους Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία, όπως κάθε χρόνο συγκηδεμονεύεται από τη χώρα μας.

Την σχετική ψηφοφορία ζήτησε η ίδια η Τουρκία και όπως προέκυψε μόνο αυτή την κατάψηφισε ενώ απείχαν η Κολομβία, η Μαδαγασκάρη, η Νιγηρία και η Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές η στάση αυτή της Τουρκία επιβεβαιώνει την  απομόνωση της όσον αφορά την μη αποδοχή της οικουμενικότητας της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σύμβαση που η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών του ΟΗΕ αναγνωρίζει αποδεχόμενη  ότι αποτελεί τμήμα όχι μόνο του συμβατικού αλλά και του εθιμικού διεθνούς δικαίου.

 

Πηγή