Η επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος

ελληνικη σημαια

Με ένα βροντερό “ΟΧΙ” απάντησε ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς την Ευρώπη ότι οι Έλληνες πολίτες ενωμένοι μπορούν να αντισταθούν στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Με ποσοστό επικράτησης 61,31% έναντι 38,69% όσων ψήφισαν αποδοχή των προτάσεων των τριών θεσμών, η χώρα έδειξε τον δρόμο προς την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την δημοκρατία, αξίες και ιδεώδη που γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα.

Οι Έλληνες πολίτες απάντησαν “ΟΧΙ” στα μέτρα λιτότητας, στα μνημόνια, στην αυξανόμενη ανεργία και το κούρεμα των καταθέσεων. Έδειξαν με την ψήφο τους την ανάγκη να τεθούν νέες βάσεις για τη διαπραγμάτευση, με στόχο να βρεθεί μία βιώσιμη λύση για τη χώρα.

Μετά την επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος, ραγδαίες ήταν οι πολιτικές εξελίξεις με την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την προεδρία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Μέχρι να κινηθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου, προσωρινός ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Την επομένη του δημοψηφίσματος, ακολούθησε και δεύτερη παραίτηση, αυτή τη φορά από τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Ο Έλληνας υπουργός δημοσιοποίησε την παραίτησή του αρχικά μέσω του προσωπικού του blog και στη συνέχεια μέσω γραπτής του ανακοίνωσης, στην οποία αναφέρει πως παραιτείται από τη θέση του υπουργού Οικονομικών για να βοηθήσει τον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος, υπήρξε έντονη κινητικότητα και στην Ευρώπη, με το Βερολίνο να τονίζει πως δεν έχει κλεισει η πόρτα των διαπραγματεύσεων, ωστόσο ζητά από την Ελλάδα να καταθέσει νέες προτάσεις.

Αυτή την ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση όλων των πολιτικών αρχηγών, πλην του γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, με την οποία οι πολιτικοί αρχηγοί θα στείλουν ένα κοινό μήνυμα στην Ευρώπη για παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Αύριο Τρίτη 7 Ιουλίου, θα συνεδριάσει το Eurogroup στις 15.00 στις Βρυξέλλες, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να περιμένουν νέες προτάσεις από την Ελλάδα.