Διασυνδέονται ενεργειακά η Κρήτη με την Αττική – Θα ποντιστεί υποβρύχιο καλώδιο 335 χλμ. (video)

Η εμβληματική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική προχωρεί στο επόμενο στάδιο, καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία η χαρτογράφηση του βυθού. Ήταν μια άκρως απαιτητική διαδικασία λόγω του μεγάλου βάθους στο οποίο θα ποντιστεί το υποβρύχιο καλώδιο, μήκους 335 χιλιομέτρων.

Το ρομποτικό όχημα εξοπλισμένο με αισθητήρες και κάμερες ποντίζεται στη θάλασσα για να χαρτογραφήσει το βυθό. Αποστολή του είναι να ιχνηλατήσει την πορεία του δεύτερου υποβρυχίου καλωδίου που θα συνδέσει ενεργειακά την Κρήτη με την Αττική, μια διασύνδεση μήκους 400 χλμ.

Η δουλειά του είναι ιδιαίτερα πολύπλοκή καθώς στο βυθό υπάρχουν:

  • Απότομες κλισεις και πλαγιές που συχνα καταβυθίζονται στα 1200-1300 μέτρα
  • Τεχνητά εμπόδια όπως ναυάγια
  • Νάρκες από το Β Παγκόσμιο πόλεμο
  • Ευαίσθητα οικοσυστήματα που πρέπει να προστατευθούν

Ένα χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης οι έρευνες βυθού ολοκληρώθηκαν και πλέον μπορούν να ξεκινήσουν τα έργα.

«Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες του έργου είναι σαφώς η επιτυχής πόντιση των καλωδίων σε βάθη της τάξης των 1200-1300 μέτρων ένα χαρακτηριστικό το οποίο το συγκαταλέγει στα 3 έργα παγκοσμίως με το μεγαλύτερο βάθος πόντισης» αναφέρει ο υπεύθυνος του έργου, Αχιλλέας Τσιτσιμέλης.

Η διασύνδεση Κρήτης- Αττικής , από το Ηράκλειο στα Μέγαρα θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023 και θα μεταφέρει ενέργεια συνολικής ισχύος 1000 MW, από και προς την Κρήτη.

Το 2024 όταν θα λειτουργούν ταυτόχρονα και οι δυο διασυνδέσεις της Κρητης με Πελοπόννησο και Αττική θα σβήσουν οριστικά όλοι οι πετρελαϊκοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στο νησί, θα μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές CO2 και οι καταναλωτές σε όλη την Ελλάδα θα δουν συνολικό όφελος 550 εκατομμυρίων ευρώ  ετησίως από τη μείωση χρεώσεων στις ΥΚΩ. Το όφελος αυτό θα φθάσει το 1 δισ. το 2030.

Προϋπολογισμός του έργου είναι 1 δισ ευρώ. Τα 600 εκατομμύρια προέρχονται από δανεισμό ενώ 400 εκατ θα δοθούν από το ΕΣΠΑ ενώ θα δημιουργηθούν 2000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή.

, Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Πηγή