Γ. Σουρβίνος: Ερευνούμε τις μεταλλάξεις του κορονοϊού – Οι μάσκες και η προστασία που παρέχουν (video)

Στο θέμα των μεταλλάξεων του κορονοϊού και την αποτελεσματικότητα των μασκών, αναφέρθηκε ο Γιώργος Σουρβίνος, καθηγητής κλινικής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως ανέφερε, οι μεταλλάξεις δεν είναι πρωτόγνωρες, είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και προκύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία.

Μένουν να αποδειχτούν οι πρώτες εκτιμήσεις για την επιθετικότητα της μετάλλαξης και γι’ αυτό είναι σε εξέλιξη σχετική έρευνα.

Δήλωσε ότι «φτιάξαμε πανεθνικό δίκτυο υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ για να ανιχνεύσουμε  εγκαίρως και να ταυτοποιήσουμε  περιστατικά που θα δημιουργήσει η μετάλλαξη και θα πάρουμε αποφάσεις με βάση τα στοιχεία».

Για τις μάσκες ο κ. Σουρβίνος δήλωσε ότι αν και οι υφασμάτινες έχουν μικρότερη προστασία από τις χειρουργικές, μέχρι σήμερα συνέβαλαν στην προστασία από την πανδημία και χαρακτήρισε υπερβολή το να φορέσει κάποιος δύο μάσκες.

Τέλος, δήλωσε ότι το άνοιγμα των σχολείων έγινε μετά το ξεπέρασμα του «σκοπέλου των γιορτών» και ότι τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου πάνε χωρίς τη συνοδεία των γονιών και έτσι δεν επιβαρύνονται οι μετακινήσεις και ο συνωστισμός.

Πηγή