Αποκλειστικά στην ΕΡΤ ο πατέρας του Β. Γιακουμάκη: «Η δικαίωση για τον Βαγγέλη» (video)

Εξήμισι χρόνια μετά τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης και σε δεύτερο βαθμό. Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό. Η οικογένεια νιώθει δικαίωση.

“Στο χαμό του Βαγγέλη μας γνωρίσαμε όλη την ανθρωπιά του κόσμου αλλά και όλη την κακοήθεια. Η δικαίωση για εμάς είναι οι αξίες. Ο Βαγγέλης μας πάλευε και παλεύει για τις αξίες” είπε χαρακτηριστικά ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη μιλώντας στην ΕΡΤ και τον Σωτήρη Αργύρη. “Αξιοπρέπεια και ανθρωπιά, αυτό θα μας κρατήσει όρθιους”, είπαν οι γονείς του αδικοχαμένου φοιτητή, οι οποίοι δήλωσαν δικαιωμένοι από την απόφαση του διακστηρίου, προσθέτοντας πως “ο πόνος δεν φεύγει ποτέ”.

Η αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση έπεσε με τους κατηγορουμένους να κρίνονται και πάλι ένοχοι. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων επέβαλε στους πέντε ενήλικους κατηγορούμενους, ποινή φυλάκισης 30 μηνών με 3ετή αναστολή.

Οι άλλοι τρεις, οι οποίοι ήταν ανήλικοι όταν γίνονταν τα βασανιστήρια στον 20χρονο σπουδαστή, θα προσφέρουν κοινωνική εργασία σε ιδρύματα της Κρήτης για 100 ημέρες. Η δίκη δεν αφορούσε τις συνθήκες θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη τον Μάρτιο του 2015, καθώς διεξάγεται διαφορετική έρευνα, αλλά μόνο τις υποθέσεις περιστατικών βίας από συμφοιτητές του, στην διάρκεια των σπουδών τους και ενώ διέμεναν στην Εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής.

Το χρονικό μιας τραγικής ιστορίας

του Σωτήρη Αργύρη – ΕΡΤ Ιωαννίνων

Πέρασαν έξι και πλέον χρόνια από το θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Φοιτούσε στη Γαλακτοκομικη Σχολή Ιωαννίνων και τον Φεβρουάριο του 2015 εξαφανίστηκε. Από την πρώτη στιγμή ο κόσμος ενεργοποιήθηκε και έψαχνε στην ευρύτερη περιοχή.

Μόλις 20 ετών περίμενε να ολοκληρώσει τις σπουδές του για να επιστρέψει στη γενέτειρά του και να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία. Αυτό ήταν το επάγγελμα που ήθελε να κάνει, ακολουθώντας τα βήματα των γονιών του. Δεν πρόλαβε. Ο θάνατος του έφερε στο πανελλήνιο τον όρο μπουλιγκ και η πόλη ήταν ανάστατη.

Η διοίκηση της Γαλακτοκομικής Σχολής ήταν “μουδιασμένη” και -όπως υποστηρίζουν κάποιοι-επέδειξε ολιγωρία, την ώρα που πολίτες απαιτούσαν τον εντοπισμό του. Οι γονείς του έφτασαν στην πόλη και ο κόσμος τούς αγκάλιασε. “Αγαπώ τους Γιαννιώτες αλλά όχι και τα Γιάννενα”, επανέλαβε μετά τη δίκη ο Ανδρέας Γιακουμάκης, πατέρας του Βαγγέλη. Η δίκη ολοκληρώθηκε και οικογένεια αισθάνθηκε δικαιωμένη από την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

Χαρά δεν μπορεί να υπάρχει. Το πήγαινε – έλα στα Γιάννενα ήταν διαρκές για την οικογένεια και το ενδιαφέρον των πολιτών αμείωτο. Στο δικαστήριο ο πατέρας του Βαγγέλη, πάντα αξιοπρεπής, αναζητώντας δικαίωση για το χαμό του γιού του.

Προσπάθησα πολλές φορές να μιλήσω μαζί τους, αλλά δηλώσεις δεν έκαναν. Απόλυτα σεβαστό. Η έκβαση της δίκης λειτούργησε θετικά. Ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμακη, ο Ανδρέας, φαίνεται τραχύς και απότομος, αλλά είναι ευγενής και μελιστάλακτος.

“Βοσκός είμαι Σωτήρη”, μού είπε ο δε μια συνάντηση άτυπη, αλλά ουσιαστική πρίν λίγες μέρες. Και αμέσως μετά με ρώτησε: “Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τον άνθρωπο;”

“Η αξιοπρέπεια”, απάντησα και μου φάνηκε ότι μου είχε πλεον εμπιστοσύνη, μετά, μάλιστα, από κάποιες άστοχες παρεμβάσεις δημοσιογράφων, λέγοντάς μου ότι μπορώ να δημοσιοποιήσω όσα είχαν γίνει. Η δίκη τελείωσε, ο πόνος παραμένει.

Φεύγοντας από τα Γιάννενα ο Ανδρέας Γιακουμάκης μίλησε στην ΕΡΤ με τη λαϊκή σοφία. “Η λέξη φιλία και ανθρωπιά που καποιοι επικαλούνται, θα πρέπει να ξαναβγαλουν το σχολείο”, μού είπε.

Τη δύναμη την αντλούσε από τον κόσμο: υπάρχει σεβασμός και αγάπη. Μιλώντας αργά και σταθερά, σημείωσε πως “Η δικαίωση για εμάς είναι οι αρχές και οι αξίες. Ο Βαγγέλης δεν γυρίζει πίσω. Πίστευε για τις αξίες της ζωής και τίποτε άλλο”.

Το μήνυμά του, εγκαταλείποντας τα Γιάννενα είναι ότι ορισμένοι που επικαλούνται τη φιλία, δεν έχουν καμιά σχέση με το Βαγγέλη. Το βέβαιο, πάντως είναι πως η οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμακη έχει περισσότερους φίλους απ όσους νομίζει στην πόλη και, ίσως, σε όλη την Ελλάδα!

Πηγή