Αναλαμβάνουν καθήκοντα από σήμερα οι “Αστυνομικοί της Γειτονιάς”

 

astunomia

Ημέρα έναρξης η σημερινή για τους “αστυνομικούς της γειτονιάς” σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Μετά από αίτημα του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, οι αστυνομικοί θα περιπολούν στις γειτονιές με στόχο την ασφάλεια των πολιτών αλλά και την μείωση της παραβατικότητας. Βασικό καθήκον των αστυνομικών είναι η εξυπηρέτηση των κατοίκων και η προσωπική συνομιλία μαζί τους για την καταγραφή παραπόνων, αιτημάτων ή καταγγελιών.

Στην Αττική, θα εφαρμοστεί αρχικά στις ευρύτερες περιοχές της Καλλιθέας και του Χαλανδρίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει από τις περιοχές της Τριανδρίας και του Ευόσμου.

Αποτελεί μία πιλοτική εφαρμογή, με βάση τις κατευθύνσεις της νέας αντεγκληματικής πολιτικής που σχεδιάζει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αφορά μία σειρά δράσεων προληπτικού και αποτρεπτικού χαρακτήρα, οι οποίες αποτελούν τη βασική φιλοσοφία του θεσμού. Με τη δράση του ο «Αστυνομικός της Γειτονιάς» καθίσταται αναπόσπαστο τμήμα της τοπικής κοινωνίας και καλείται να συμβάλλει στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων και στην ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητάς τους, μέσα από διαδικασίες κοινωνικής διαμεσολάβησης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι “Αστυνομικοί της Γειτονιάς” θα ταυτίζονται με την καθημερινή “επώνυμη” παρουσία της Αστυνομίας στη γειτονιά, τόσο για θέματα ασφαλείας, όσο και για θέματα παραβατικότητας, που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Οι Αστυνομικοί θα φέρουν, εκτός του βασικού τους εξοπλισμού, ειδικό σήμα καθώς και υπηρεσιακό κινητό τηλέφωνο.

Με αφορμή την εφαρμογή του νέου θεσμού, ο Γιάννης Πανούσης δήλωσε: «Είχα δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, ότι ο Αστυνομικός της Γειτονιάς αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Από τη Δευτέρα ξεκινάμε. Εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή για τη συμφιλίωση της Αστυνομίας με τους πολίτες. Είμαι σίγουρος ότι οι κάτοικοι στις γειτονιές θα αγκαλιάσουν και πάλι τον Αστυνομικό της Γειτονιάς, που αυτή τη φορά έρχεται για να μείνει».