Αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για το 2012 το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ μείωσε δραστικά τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία το 2012, λέγοντας ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης απειλεί να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.

Μόλις πριν από τρεις μήνες, το ΔΝΤ είχε προβλέψει για το 2012 αύξηση κατά 4% στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά την Τρίτη μείωσε το ποσοστό αυτό στο 3,3%. Η εκτίμηση του Ταμείου για την ανάπτυξη ενισχύεται σε 3,9% το 2013.

Ο διεθνής οργανισμός, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι «για το άμεσο μέλλον οι εκτιμήσεις έχουν χειροτερέψει αισθητά».

Όπως αναφέρεται, η βασική απειλή για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας είναι η κρίση χρέους της ευρωζώνης που δεν έχει ακόμα επιλυθεί. Το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η οικονομία των 17 χωρών-μελών που χρησιμοποιούν το ευρώ θα συρρικνωθεί κατά 0,5% φέτος, σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου που έκανε λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 1,1%.

Ωστόσο ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέρ Μπλανσάρ, τόνισε ότι εάν τα οικονομικά της Ευρώπης επιδεινωθούν «η παγκόσμια οικονομία μπορεί να οδηγηθεί σε άλλη μια ύφεση».

Το ΔΝΤ εκτίμησε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα ανέλθει σε 8,2% φέτος αισθητά μειωμένη από το 9% που είχε προβλεφθεί νωρίτερα. Το Ταμείο μείωσε επίσης την πρόβλεψη του για το ποσοστό ανάπτυξης της Ινδίας, που θα υποχωρήσει κατά 0,5%, στο 7% και έριξε την Ιαπωνία από το 2,3 στο 1,7%.