Έναρξη σήμερα του 34ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης-αφιερωμένο στον Μανόλη Αναγνωστάκη

festival vivliou

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του για 34η συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διαρκέσει από τις 5 Ιουνίου έως τις 21 Ιουνίου στην Παραλία του Λευκού Πύργου.

Η φετινή διοργάνωση επανέρχεται στον ιστορικό χώρο της Παραλίας του Λευκού Πύργου, σήμα κατατεθέν της πόλης, εκεί απ’ όπου πρωτοξεκίνησε το καλοκαίρι του 1982, ύστερα από πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού, Μελίνας Μερκούρη.

Στο φετινό Φεστιβάλ Βιβλίου θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 150 εκδότες με 30.000 τίτλους βιβλίων. Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο (06.06) στις 20.30, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε, με αφορμή την έναρξη του Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, δήλωσε: «Θα γίνουν πάνω από 100 πολιτιστικές εκδηλώσεις μέχρι τις 21 Ιουνίου που θα διαρκέσει το 34ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Ελπίζουμε να ξέπεράσουμε τους 500.000 επισκέπτες».

“Το βιβλίο -έχει αποδειχθεί περίτρανα- είναι …”παντός καιρού”. Μπορεί το φεστιβάλ να είναι ταυτισμένο με τα “ιστορικά” πλέον μπουρίνια που πλήττουν τη Θεσσαλονίκη σε κάθε του διοργάνωση, το βιβλίο όμως δίνει πνοή στους αναγνώστες του, δεν θα αντικατασταθεί ποτέ από κανένα άλλο ‘μέσο’ ανάγνωσης και …αντέχει ακόμη και στην ‘οικονομική καταιγίδα'”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρμπουνάκης.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το 34ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι αφιερωμένο στον Θεσσαλονικέα ποιητή της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, Μανόλη Αναγνωστάκη, με αφορμή τα 10 χρόνια από τον θάνατό του (23 Ιουνίου 2005). Η μουσικο-ποιητική Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στον Μανόλη Αναγνωστάκη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Ιουνίου στις 21.30 με τη συνεργασία της ΣΕΚΒΕ και της Εταιρείας Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος.

Τα περίπτερα θα είναι ανοιχτά, καθημερινά, από τις 18.30-23.00, ενώ τις Κυριακές και το πρωί, από τις 11.00 -13.30.