υψηλότερο ανώτατο όριο κόστους από τη Super League

Το νέο Financial Fair Play είναι έτοιμο να γίνει πραγματικότητα. Μάλιστα, στις 7 Απριλίου έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA στη Νιόν, η οποία στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων θεμάτων, την «Έγκριση των Κανονισμών της UEFA για την αδειοδότηση συλλόγων και την οικονομική βιωσιμότητα (έκδοση 2022)».

Ένα ιδιαίτερα μεγάλο όνομα σχετικά με το ποιοι θα είναι οι νέοι κανόνες που θα αντικαταστήσουν το παλιό Financial Fair Play, έστω και ιδανικά ως όνομα, δεδομένου ότι η ορολογία του Financial Fair Play, στα αγγλικά, θα πρέπει να εξαφανιστεί από τα επίσημα έγγραφα.

Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο των νέων κανόνων θα υπάρχει το ανώτατο όριο στο κόστος για τους συλλόγους: όχι ένα πραγματικό ανώτατο όριο αποδοχών σύμφωνα με την πρόθεση του προέδρου Τσέφεριν, αλλά και οι νομικές δυσκολίες οδήγησαν την UEFA να εγκαταλείψει το ανώτατο όριο αποδοχών τύπου ΗΠΑ.

Τα κόστη που σχετίζονται με τις ομάδες, λοιπόν, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 70% των εσόδων: θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο κόστος για να ληφθούν υπόψη οι μισθοί παικτών και παικτών, οι αποσβέσεις και οι προμήθειες στους μάνατζερ.

Οι σύλλογοι θα μπορούν να ξοδεύουν έως και το 90% των εσόδων τους την πρώτη σεζόν και αυτό θα φτάσει στο 70% μέσα σε τρεις περιόδους. Το επίμαχο ποσοστό έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων: υπήρξαν εκείνοι που ήθελαν, όπως οι σύλλογοι με πλουσιότερους ιδιοκτήτες, το όριο να τεθεί στο 85% των εσόδων, αλλά και εκείνοι που, όπως οι σύλλογοι της γερμανικής Bundesliga, ζήτησαν ποσοστό 70%.

Οι νέοι κανόνες περιέχουν και ένα παράδοξο: είναι πιο ήπιοι από αυτούς που είχαν αποκαλύψει τα στελέχη της Super League στο αρχικό τους έργο. Στην πραγματικότητα, το σχέδιο της Super League ήταν να ορίσει το κόστος που συνδέεται με την ομάδα στο 55% των εσόδων, όπως οι μισθοί των παικτών, τα έξοδα μεταγραφών και οι αμοιβές στους εκπροσώπους των παικτών, όπως είχαν εξηγήσει τότε οι Financial Times.

«Ναι, σε αυτό το πρότζεκτ το πλαφόν ορίζεται στο 55% του τζίρου. Οι μισθοί πάντα ανεβαίνουν και τα εισοδήματα μειώνονται», επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, στην «ιστορική» συνέντευξη που είχε παραχωρήσει εκείνη την περίοδι στην ισπανική εκπομπή El Chiringuito, κάνοντας λόγο για όριο μισθού τύπου της ισπανικής Λίγκας.Πηγή