Υποψήφιος για το διεθνές βραβείο Piotr Nurowski ο Ελευθεριάδης

Μεγάλη τιμή για τον νεαρό ιστιοπλόο Αλέξανδρο Ελευθεριάδη, τον οποίο η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή επέλεξε ως υποψήφιο για το βραβείο PIOTR NUROWSKI 2021 – Best Summer Young European Athlete.

Μέσα στο 2021 ο 15χρονος αθλητής κατάκτησε πρώτα το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Λέιζερ 4,7 και στη συνέχεια το ασημένιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ στην κατηγορία U16 φόρεσε το χρυσό μετάλλιο.

Το βραβείο των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Ομοσπονδιών (EOC) Piotr Nurowski για τον καλύτερο Ευρωπαίο Νέο Αθλητή θεσπίστηκε το 2011 στην μνήμη του Πολωνού Πιοτρ Νουρόφσκι.

Ενός σπουδαίου άνδρα του Ολυμπισμού, ο οποίος μέσω του παραδείγματος και της μνήμης του ενθαρρύνει τους νέους αθλητές και αθλήτριες να ακολουθήσουν καριέρα στο κορυφαίο επίπεδο του αθλητισμού, καθώς και να εμπνεύσει τις μελλοντικές γενιές να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής βασισμένο στις Ολυμπιακές αξίες και αρχές. 

Από το 2016 απονέμονται δύο βραβεία κάθε χρόνο: ένα για θερινά κι ένα για χειμερινά σπορ. Το βραβείο EOC Piotr Nurowski για θερινά αθλήματα απονέμεται στη Γενική Συνέλευση της EOC, συνήθως τον Νοέμβριο κάθε έτους, ενώ αυτό για τα χειμερινά αθλήματα στο σεμινάριο της EOC, συνήθως τον Μάιο.

Ο νικητής – που ψηφίζεται από τους 50 εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών που μετέχουν στη Γενική Συνέλευση και το Σεμινάριο της EOC μεταξύ 5 τελικών υποψηφίων – λαμβάνει το τρόπαιο και μια αθλητική υποτροφία 12.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, στις χθεσινές εκλογές της Ε.Ο.Ε. ο α΄ αντιπρόεδρος της Ε.Ι.Ο. και υπεύθυνος του γραφείου αθλητισμού, Στέφανος Χανδακάς, έλαβε 27 ψήφους σε σύνολο 29 και εξελέγη Β΄ αντιπρόεδρος. 

Είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωπος της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας στην Ε.Ο.Ε. λαμβάνει την τιμητική θέση του αντιπροέδρου και σύσσωμη η ιστιοπλοϊκή οικογένεια εύχεται στον κ. Χανδακά καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα, ενώ η διοίκηση της Ε.Ι.Ο. εκφράζει τη σιγουριά ότι ο Στέφανος Χανδακάς θα  υπηρετήσει τιςαξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού και θα προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στον ελληνικό αθλητισμό.Πηγή