Το ακούσιο χέρι δεν θα τιμωρείται στο εξής

Μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του Euro 2020, η UEFA αποφάσισε να εφαρμόσει μία σημαντική που αφορά τις περιπτώσεις με χέρι που τιμωρούνται μέχρι τώρα από τους διαιτητές των αναμετρήσεων.

Το “χέρι” που οδηγεί σε γκολ τιμωρείται από τους διαιτητές ακόμα κι αν είναι ακούσιο ωστόσο, στο εξής ο κανονισμός αλλάζει όταν πρόκειται για το ξεκίνημα της φάσης που οδηγεί σε γκολ. Με βάση την απόφαση της UEFA στο Euro 2020 αυτό δεν θα ισχύσει!

Τον περασμένο Μάρτιο οι αλλαγές στην περίπτωση του ακούσιου ψηφίστηκαν από το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαίρου, που νομοθετεί, με τους διοργανωτές των κορυφαίων τουρνουά να έχουν το δικαίωμα να τις εφαρμόσουν κατά την κρίση τους.

Οι αξιωματούχοι της UEFA αποφάσισαν να εφαρμόσουν τη νέα νομοθεσία από το επερχόμενο Euro, που ξεκινά στις 11 Ιουνίου. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διαιτησίας Ρομπέρτο Ροσέτι χαρακτήρισε τις αλλαγές «σε αρμονία με το πνεύμα του ποδοσφαίρου».

Στην Premier League της τελευταίας σεζόν το ακούσιο χέρι από συμπαίκτη στην προσπάθεια επίτευξης γκολ ήταν παράβαση, με το αμφιλεγόμενο γκολ της Φούλαμ στο ματς πρωταθλήματος με την Τότεναμ τον περασμένο Μάρτιο να «φουντώνει» τις αντιδράσεις.

Σε μια ενημέρωση την Παρασκευή (4/06), ο Ροσέτι τόνισε επίσης ότι πρέπει να υπάρχουν «σαφή στοιχεία» προτού ο υπεύθυνος διαιτητής του VAR ακυρώσει ένα γκολ που έχει κατακυρώσει ο ρέφερι της αναμέτρησης και πρόσθεσε ότι οι τηλεθεατές θα βλέπουν μόνο την «τελική» γραμμή που χρησιμοποιείται για παραβάσεις οφσάιντ.

«Το ποδόσφαιρο είναι για αμφιλεγόμενες στιγμές και δεν είναι πάντα εύκολο να καθορίσουμε τη γραμμή παρέμβασης για το VAR», δήλωσε ο Ροσέτι και κατέληξε: «Θέλουμε σαφή αποδεικτικά στοιχεία για ν΄ ακυρώνονται τα γκολ, αυτό είναι. Για πραγματικές αποφάσεις θέλουμε οι παρεμβάσεις να είναι ακριβείς.»

Οι διαιτητές των αγώνων αναμένεται επίσης να ακολουθήσουν μια προσέγγιση «μηδενικής ανοχής» στο επικίνδυνο παιχνίδι και σε μια περίπτωση που οι παίκτες θα περικυκλώνουν τους διαιτητές, θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον να δεχτούν μία κίτρινη κάρτα.Πηγή