Την «Κατιούσα» αντί του εθνικού ύμνου ζητούν οι Ρώσοι αθλητές

Οι Ρώσοι αθλητές πρότειναν να παίζεται το λαϊκό πατριωτικό τραγούδι «Κατιούσα» στις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που θα συμμετέχουν για τα επόμενα δύο χρόνια, αφού ο εθνικός ύμνος της χώρας απαγορεύτηκε λόγω των παραβάσεων του κανονισμού ντόπινγκ, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το «Κατιούσα» είναι ένα τραγούδι που έλαβε τεράστια δημοτικότητα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων Ελλάδα και Ιταλία. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιους ειδήμονες, ενέπνευσε και έδωσε το όνομα και στους ομώνυμους πυραύλους της Σοβιετικής Ένωσης.

Το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) επικύρωσε τον περασμένο μήνα την απόφαση της ΔΟΕ και του WADA, με την οποία απαγορεύει στους Ρώσους αθλητές να αγωνίζονται σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων, υπό τη σημαία της χώρας, μέχρι και το 2022.

Πάντως, η απόφαση του CAS, η οποία μείωσε κατά το ήμισυ τoν αρχικά τετραετή αποκλεισμό της Ρωσίας, θα αφήσει τους Ρώσους αθλητές χωρίς τη σημαία και τον εθνικό ύμνο τους στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο και στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου 2022, στο Κατάρ.

Έτσι, η επιτροπή αθλητών της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ROC) πρότεινε την «Κατιούσα» ως εναλλακτική λύση για τον εθνικό ύμνο. «Υπήρχαν πολλές επιλογές για τη μουσική συνοδεία, ακόμη και μερικές σύγχρονες» δήλωσε η Σοφία Βελίκαγια, πρωταθλήτρια Ευρώπης, κόσμου και «χρυσή» Ολυμπιονίκης της ξιφασκίας. «Αλλά καταλήξαμε στο “Κατιούσα” με μεγάλο αριθμό ψήφων».

Παρά την απόφαση των αθλητών, πάντως, δεν είναι ακόμη σαφές αν θα επιτραπεί να ακούγεται το λαϊκό αυτό τραγούδι στις αθλητικές διοργανώσεις.

Στην απόφαση του Δεκεμβρίου, το CAS ανέφερε ότι «ο ρωσικός εθνικός ύμνος (ή οποιοσδήποτε ύμνος που συνδέεται με τη Ρωσία) δεν θα παίζεται επίσημα ούτε θα ακούγεται σε επίσημους χώρους των διοργανώσεων. Αυτό περιλαμβάνει τις τελετές έναρξης, λήξης και τις απονομές μεταλλίων».Πηγή