Σοσιεδάδ, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ οι πιο βιώσιμες ομάδες

Οι Μάντσεστερ Σίτι, Ρεάλ Σοσιεδάδ και Λίβερπουλ έχουν τις πιο βιώσιμες ομάδες μεταξύ των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία), τουλάχιστον όπως προκύπτει από έρευνα του CIES, του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Σπουδών.

Η έρευνα κατατάσσει τις ομάδες σύμφωνα με ένα δείκτη βιωσιμότητας, τον Sustainable Squad Management (SSM), ο οποίος διαμορφώνεται λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία των ποδοσφαιριστών, τη μέση παραμονή στην πρώτη ομάδα και τη διάρκεια συμβολαίου.

Η Μάντσεστερ Σίτι έχει ελαφρώς νεότερες ενδεκάδες από το μέσο όρο των αντιπάλων της στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα (27,06 ετών έναντι 27,13 ετών). Επιπλέον, οι παίκτες που αγωνίστηκαν ήταν για πολύ περισσότερο στην πρώτη ομάδα (3,32 χρόνια έναντι 2,34) και έχουν πολύ μεγαλύτερα συμβόλαια (3,32 χρόνια έναντι 2,30).

Η Ρεάλ Σοσιεδάδ είχε ακόμα νεότερες ενδεκάδες (25,62 ετών) και οι αξίες τους όσον αφορά τη σταθερότητα (3,04 χρόνια) και τη διάρκεια συμβολαίου (2,49 χρόνια) είναι επίσης πάνω από τον μέσο όρο.

Οι αντίστοιχοι αριθμοί της –τρίτης- Λίβερπουλ είναι 28,0 (ηλικία), 3,8 (χρόνια στην πρώτη ομάδα) και 3,2 (διάρκεια συμβολαίων).

Η Σπέτσια παρουσίασε τις νεότερες ενδεκάδες (24,61 ετών), ο μεγαλύτερος μέσος όρος παραμονής για παίκτες που συμμετείχαν στο γήπεδο σημειώθηκε από την Μπέρνλι (4,07 χρόνια), ενώ η μεγαλύτερη διάρκεια συμβολαίων «στο γήπεδο» μετρήθηκε για την Άρσεναλ (3,69 χρόνια).

Οι «κανονιέρηδες» έχουν επίσης μακράν τις νεότερες ενδεκάδες στην αγγλική Premier League (24,86 ετών), ωστόσο η σταθερότητά τους είναι προς το παρόν πολύ κάτω από τον μέσο όρο των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων (1,75 χρόνια).Πηγή