Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Πενγκ Σουάι

Του Νίκου Αθανασίου 

Η WTA, η Ένωση Αντισφαίρισης Γυναικών, ανέστειλε όλα τα τουρνουά στην Κίνα στο πλαίσιο του σκανδάλου με την Πενγκ Σουάι και την εξαφάνισή της μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση  από πολιτικό. Ο ισχυρός άνδρας του οργανισμού, Στιβ Σιμόν, ήταν ξεκάθαρος.

«Δεν καταλαβαίνω πώς μπορώ να ζητήσω από τις αθλήτριες μας να αγωνιστούν εκεί όταν η Πενγκ Σουάι δεν επιτρέπεται να επικοινωνεί ελεύθερα και φαίνεται ότι έχει πιεστεί να αντικρούσει τον ισχυρισμό της για σεξουαλική επίθεση. Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, ανησυχώ επίσης πολύ για τους κινδύνους που θα μπορούσαν ν΄ αντιμετωπίσουν όλες οι αθλήτριες μας και τα επιτελεία εάν διοργανώναμε εκδηλώσεις στην Κίνα το 2022».

Η απόφαση του Σιμόν χειροκροτήθηκε από σύσσωμη την κοινότητα του αθλήματος και δικαίως βρίσκεται στη πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, καθώς δεν δίστασε να υπερασπιστεί την αθλήτρια και να τα βάλει με μία υπερδύναμη όπως είναι η Κίνα.

 

Διευθυντής του Indian Wells, εισήγαγε το «Hawk-Eye»

 

Από μικρός ήταν αθλητής του τένις και όταν σταμάτησε την καριέρα του αποφάσισε να αφοσιωθεί στην προπονητική, σε αθλητικές χορηγίες και πωλήσεις σχετικές με το άθλημα. Ανέβαλε την διεύθυντη του σπουδαίου τουρνουά Indian Wells το 2004 ενώ εισήγηγαγε στα παιχνίδια της διοργάνωσης για πρώτη φορά, την τεχνολογική καινοτομία Hawk-Eye, η οποία βελτίωσε κατά πολύ στην λήψη οριακών αποφάσεων από τους διαιτητές. Με όλες του τις κινήσεις το Indian Wells έγινε το πέμπτο μεγάλο τουρνουά, πίσω μόνο από τα τέσσερα μεγάλα Grand Slam.

 

Πάντα δίπλα στις αθλήτριες

 

Όταν ανέλαβε την διεύθυνση του WTAστο πλευρό του τάχθηκαν αρκετές σπουδαίες αθλήτριες, όπως ο Σερένα Γουίλιαμς, η Μαρία Σαράποβα και η Καρολίν Βοζνιάκι. Ο Γουίλιαμς, μάλιστα, είχε εξαρχής αναφέρει πως ο Σιμάον έχει την φημή του ανθρώπου που βοηθά τις αθλήτριες ενώ όταν επέστρεψε αγωνιζόμενη στο Indian Wells, το οποίο είχε μποϊκοτάρει μετά από ρατσιτσική επίθεση, είχε τονίσει:

«Όταν επέστρεψα στο Indian Wells φέτος, ο Στιβ δεν θα μπορούσε να ήταν πιο εξυπηρετικός, επαγγελματίας και υποστηρικτικός. Ξέρω πόσο ενδιαφέρεται για τις απόψεις των παικτών. Είναι καλός ακροατής και έχει στο μυαλό του τα καλύτερα συμφέροντά μας».

Ο Σιμόν είχε ταχθεί κατά της διαφορετικής αντιμετώπισης των διαιτητών ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες ενώ είχε υποστηρίξει κόντρα σε όλους την Σαράποβα μετά την υπόθεση ντόπινγκ της Ρωσίδας τενίστριας.

 

Βελτίωσε τις οικονομικές συνθήκες, παραμένει ενσυνείδητος

 

Παράλληλα, με τις επιχειρηματικές κινήσεις και συμφωνίες που υλοποίησε, βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό τις αμοιβές των αθλητριών. Για παράδειγμα το 2019 στους τελικούς του WTA στη πόλη Σενζέν της Κίνας, η Άσλει Μπάρτι που κατέκτησε την πρώτη θέση, έβαλε στο ταμείο της 4,42 εκατομμύρια δολλάρια και ήταν το μεγαλύτερο έπαθλο που είχε απονεμεθεί ποτέ είτε στο τένις ανδρών είτε στο τένις γυναικών. 

Το τεράστιο ποσό ήταν το αποτέλεσμα της δεκαετούς συμφωνίας που είχε συνάψει με την συγκεκριμένη πόλη της Κίνας. Την μεγαλύτερη που είχε γίνει ποτέ για την WTA.
 

Τε Βέβαια, η υπόθεση της Πενγκ Σουάι και το «εμπάργο» βάζουν μεγάλο ερωτηματικό για την συνέχεια του εν λόγω πρότζεκτ αλλά εκείνος δεν το συζητά καν. Η συνείδησή του είναι πάνω από τα χρήματα.

«Το κόστος είναι κάτι από το οποίο απλά δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε.Αν απομακρυνθούμε από αυτό που ζητήσαμε, αυτό που λέμε στον κόσμο είναι ότι το να μην αντιμετωπίζουμε τη σεξουαλική επίθεση με τον σεβασμό και τη σοβαρότητα που απαιτεί είναι εντάξει, και απλώς δεν είναι».Πηγή