Ο πόλεμος έφερε στην Αθήνα Ουκρανούς ιστιοπλόους

Την υποστήριξή της σε δύο Ουκρανούς ιστιοπλόους της κλάσης 470 mixed, που λόγω του πολέμου στη χώρα τους βρέθηκαν στην Αθήνα δείχνει, η διοίκηση της ΕΙΟ.

Ο 21χρονος Ιγκόρ Σάμαριν και η 20χρονη Τατιάνα Λέπτσια έλαβαν μέρος σε διεθνή αγώνα στη Βιλαμούρα της Πορτογαλίας. Μετά τα τελευταία θλιβερά γεγονότα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οι δυο ιστιοπλόοι δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στην πόλη Ντνιέπρ, που είναι η μόνιμη κατοικία τους, και έτσι ήρθαν στην Αθήνα όπου τους φιλοξενεί η διάσημη Ουκρανή ιστιοπλόος Ρουσλάνα Ταράν.

Πρόκειται για την τρεις φορές Ολυμπιονίκη με τα 470 (δυο φορές) και τα Yngling, σύζυγο του πρώην ομοσπονδιακού προπονητή ΓιούριΤοκοβόι. Η Ρ. Ταράν ζει πολλά χρόνια στην Ελλάδα και είναι μέλος της Ανώτατης Επιτροπής του Υπουργείου Αθλητισμού της Ουκρανίας. 

Από τη πρώτη στιγμή προσφέρθηκε να σταθεί δίπλα στους συμπατριώτες της, ενώ ενημέρωσε την ΕΙΟ που με μεγάλη χαρά υποδέχθηκε χθες το πλήρωμα των 470.

Οι Ουκρανοί ιστιοπλόοι αναφέρθηκαν στον αγώνα της Βιλαμούρα και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα και ενημέρωσαν για το τι βιώνουν στην πατρίδα τους τα μέλη των οικογενειών τους.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας η Νίκη Αναστασίου τους καθησύχασε τονίζοντάς τους ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα εκείνη προσωπικά και σύσσωμη η διοίκηση της ΕΙΟ, οι όμιλοι και η ιστιοπλοϊκή οικογένεια θα είναι στο πλευρό τους. Όπως επίσης σε κάθε Ουκρανό ιστιοπλόο που θα ζητήσει οποιαδήποτε βοήθεια.

Η ΕΙΟ θα ενημερώσει εγγράφως την αντίστοιχη Ομοσπονδία της Ουκρανίας και θα εκφράσει σε όλους τους τόνους την υποστήριξή της. Η Ομοσπονδία, μάλιστα, είναι διατεθειμένη να συνδράμει σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι νεαροί ιστιοπλόοι θα παρακολουθήσουν το καμπ των κατηγοριών Οπτιμιστ και ILCA 4 που ξεκινά αύριο Παρασκευή στις εγκαταστάσεις του «Athens International SailingCenter» και εννοείται ότι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν προπονήσεις, να χρησιμοποιούν το γυμναστήριο της ΕΙΟ και να τους παρέχεται οτιδήποτε χρειαστούν.

Ο Ιγκόρ Σάμαριν και η Τατιάνα Λέπτσια έχουν υψηλό ηθικό και αυτό που εύχονται είναι ο πόλεμος να σταματήσει άμεσα. 

Οι δυο Ουκρανοί δήλωσαν: «Η πόλη μας βρίσκεται 400 χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο και μέχρι τώρα οι δικοί μας άνθρωποι είναι καλά. Χάνονται, όμως, τόσοι συμπατριώτες μας και αυτό είναι ό,τι το χειρότερο για την πατρίδα μας. Κάνουμε έκκληση να σταματήσει εδώ και τώρα αυτός ο πόλεμος που στερείται λογικής. 

Ευχαριστούμε την Ρουσλάνα Ταράν, την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και όλους τους Έλληνες για την φιλοξενία και την στήριξή τους σε εμάς και τον ουκρανικό λαό».Πηγή