Η UEFA ζήτησε από την ΕΠΟ πλήρη εναρμόνιση του Καταστατικού με τις προβλέψεις της Ολιστικής Μελέτης

Την πλήρη εναρμόνιση του καταστατικού της ΕΠΟ με τις προβλέψεις της Ολιστικής Μελέτης των FIFA/UEFA, υπογράμμισε προς τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας ο διευθυντής Εθνικών Ομοσπονδιών, Ζόραν Λάκοβιτς, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, παρουσία των FIFA, UEFA και ΕΠΟ.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της UEFA έστειλε αυστηρό μήνυμα, τονίζοντας απευθυνόμενος προς την ΕΠΟ ότι «αν δεν γίνουν δεκτές όλες οι μεταρρυθμίσεις, αναλαμβάνετε και την ευθύνη».

Από την πλευρά του, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ήταν σαφής: «Συμφωνούμε απολύτως με FIFA/UEFA και είμαστε πλήρως συντονισμένοι. Εφόσον δεν υιοθετηθεί στο σύνολό της η Ολιστική Μελέτη θα “παγώσουμε” και εμείς κάθε οικονομική παροχή της Πολιτείας προς τις ΠΑΕ και προς τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία και θα αναμένουμε με ενδιαφέρον τα περαιτέρω μέτρα και τις πρωτοβουλίες των FIFA/UEFA».

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στη τηλεδιάσκεψη ο Ζόραν Λάκοβιτς προς εκπροσώπους της ΕΠΟ, όταν ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ, κ. Δημητρίου, άρχισε να αμφισβητεί την ορθότητα της Έκθεσης και να μιλάει για ποσοστά εφαρμογής της:

«Αν θεωρείτε ότι δεν είναι καλές οι προβλέψεις της Ολιστικής Μελέτης και επιμένετε σε τροποποιήσεις τους, μάλλον δεν μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε τι προτείνουμε γενικώς.

Εφόσον οι Καταστατικές αλλαγές που σας στείλαμε δεν γίνουν δεκτές στη Γενική Συνέλευση της 19ης Ιουλίου, όπως ακριβώς σας τις στείλαμε, αν δεν γίνουν δεκτές όλες οι μεταρρυθμίσεις, αναλαμβάνετε και την ευθύνη για τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν.

Όχι, δεν θα ξαναβάλουμε Επιτροπή Εξομάλυνσης, ούτε θα ξαναέρθουμε να εποπτεύουμε στην Αθήνα. Θα “παγώσουμε” κάθε οικονομική ενίσχυση και θα συζητηθούν περαιτέρω, αυστηρότερες κυρώσεις, σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικών Ομοσπονδιών.

Αυτός είναι και ο σκοπός αυτής της συνάντησης σήμερα. Να ξέρουμε όλοι τι θα ακολουθήσει μετά, να είναι ξεκάθαρο. Ελπίζω, λοιπόν, ότι θα στηρίξετε τις μεταρρυθμίσεις και θα εναρμονιστεί το Καταστατικό με την Ολιστική Μελέτη. Κι αν χρειάζεται να κάνουμε και αύριο το πρωί μια νέα τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο κ. Ζαγοράκη και τις ΕΠΣ».

Στην αρχή της τηλεδιάσκεψης ο Λούκα Νικόλα αναφέρθηκε επιγραμματικά στις αλλαγές που επιφέρει στο υπό ψήφιση Καταστατικό της ΕΠΟ η Ολιστική μελέτη και ο Λευτέρης Αυγενάκης υπογράμμισε ότι από πλευράς υφυπουργείου Αθλητισμού έχουν υλοποιηθεί και νομοθετηθεί τα πάντα που αφορούσαν υποχρεώσεις της Πολιτείας εκ της Ολιστικής Μελέτης.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, με εκπροσώπους των FIFA (Nodar Akhalkatsi, Διευθυντής Ομοσπονδιών Ευρώπης, Laura Dijak, Υπεύθυνη Εθνικών Ομοσπονδιών, Rolf Tanner, Επικεφαλής θεμάτων Διακυβέρνησης Ομοσπονδιών), UEFA (Zoran Lakovic, Διευθυντής Εθνικών Ομοσπονδιών, Μάριος Γεωργίου, Υπεύθυνος Εθνικών Ομοσπονδιών, Luca Nicola, Επικεφαλής θεμάτων Διακυβέρνησης Ομοσπονδιών, Yann Hafner, Επικεφαλής σε θέματα Καταστατικών και Κανονισμών), ΕΠΟ (Θοδωρής Ζαγοράκης, Παπαγιώτης Δημητρίου, Αστέριος Αντωνίου και Ιάκωβος Φιλιππούσης).

Τέλος, συζητήθηκαν και οι ενστάσεις της ΕΠΟ για τις ρυθμίσεις του νόμου 4726/2020 σχετικά με το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και συμφωνήθηκε να διοργανωθεί και νέα συνάντηση, μετά από το καλοκαίρι, με τη συμμετοχή κυρίως νομικών συμβούλων.Πηγή