Η εμφάνιση της Ουκρανίας εξόργισε τους Ρώσους

Η πολιτική διαμάχη της Ρωσίας με την Ουκρανία διείσδυσε, όπως φαίνεται, και σε ποδοσφαιρικό επίπεδο.

Οι Ουκρανοί δημοσοποίησαν τις εμφανίσεις για το EURO 2020, στις οποίες περιλαμβάνεται η Κριμαία, ενώ υπάρχουν κι εθνικιστικά συνθήματα.

Ο Αντρέι Παβέλκο, πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί παίκτες θα φορούν «ειδικά ρούχα», δημοσιεύοντας φωτογραφίες των μπλε και κίτρινων φανέλων της ουκρανικής σημαίας.

Οπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Equipe», στις εμφανίσεις απεικονίζεται ένας χάρτης της Ουκρανίας και περιλαμβάνεται και η Κριμαία, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 και τις περιοχές Ντόνετσκ και Λούγκανσκ, που ελέγχονται από φιλο-ρώσους αυτονομιστές.

Περιλαμβάνονται επίσης, τα συνθήματα «Δόξα στην Ουκρανία» και «Δόξα στους Ήρωες», από ένα πατριωτικό τραγούδι που έγινε η κραυγή για τους διαδηλωτές που είχαν εκδιώξει τον -υποστηριζόμενο από το Κρεμλίνο- ηγέτη, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, κατά την διάρκεια μιας λαϊκής εξέγερσης το 2014.

Αυτή η εξέγερση είχε θεωρηθεί παράνομη από τη Μόσχα και είχε προκαλέσει κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, πρώην Σοβιετικής δημοκρατίας, που έγινε ανεξάρτητη το 1991.

Τα συγκεκριμένα συνθήματα προκάλεσαν κριτική από την Μόσχα για τη σχέση τους με εθνικιστικές ομάδες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίες πολέμησαν και συνεργάστηκαν με τους Ναζί.Πηγή