Η Ελλάδα είναι ικανή να αναλάβει όποια διοργάνωση βάλει στόχο

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 90 χρόνων της FIBA, ολοκληρώνονται σήμερα (15/5) στο Ηράκλειο. Το Σάββατο το βράδυ βρέθηκε στην Κρήτη και ο γενικός γραμματέας της FIBA, προκειμένου να παραστεί στο Gala όπου τιμήθηκαν οι μεγάλες δόξες του αθλήματος,

Ο Ανδρέας Ζαγκλής μίλησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και δεν έκρυψε την χαρά του που είδε πολλούς «αστέρες», οι οποίοι έχουν τιμήσει το παγκόσμιο μπάσκετ να βρίσκονται στο Λίντο, καθώς και τόσο νέα μικρά παιδιά.

Ο γενικός γραμματέας της FIBA, εξήγησε για ποιους λόγους αποφάσισε να αρχίσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις από την Κρήτη και τόνισε ότι η χώρα μας θα είναι μία από τις… λοκομοτίβες του παγκόσμιου μπάσκετ.

«Ένα πολύ ωραίο ξεκίνημα για τον εορτασμό των 90 χρόνων της FIBA, από ένα εκ των οκτώ ιδρυτικών της μελών, την ελληνική ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης. Το ελληνικό μπάσκετ έχει δώσει το “παρών” σε μερικές από τις μεγαλύτερες στιγμές του παγκοσμίου μπάσκετ. Όχι μόνο στην ίδρυση, αλλά είδαμε και στις δεκαετίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο τους ελληνικούς συλλόγους να συμμετέχουν και να πρωταγωνιστούν στα πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα», είπε.

Και συμπλήρωσε: «Είδαμε το φαινόμενο που λέγεται 1987 και την καθιέρωση της εθνικής ανδρών ως επίσημη αγαπημένη κι ως μία από τις μεγαλύτερες ομάδες όλων των εποχών στη χώρα. Την εξέλιξη του γυναικείου μπάσκετ με συμμετοχές σε Παγκόσμια πρωταθλήματα. Βλέπουμε εκπροσώπηση σε πολύ υψηλό παραγωγικό επίπεδο και θεωρώ πως στο μέλλον θα δούμε την Ελλάδα να είναι μία από τις λοκομοτίβες του Παγκοσμίου Μπάσκετ».

Όσο για το ποιος ήταν ο λόγος που προτίμησε το Ηράκλειο για την έναρξη των εκδηλώσεων;

«Είδαμε εξαρχής, έντονο ενδιαφέρον από την ελληνική ομοσπονδία. Θα συνεχίσουμε φυσικά τις εκδηλώσεις μας, ιδίως στις 18 Ιουνίου που είναι τα γενέθλια της ομοσπονδίας. Ο κόσμος εκτιμά πάνω από όλα την προσφορά των αθλητών. Εμείς είμαστε εδώ για να δημιουργούμε καλές συνθήκες γι αυτούς, καθώς και για τις επόμενες γενιές ώστε να ανθίσουν πραγματικά με το έργο τους πάνω στο παρκέ».

Ερωτηθείς για το αν μπορεί η Ελλάδα, μέσα στο επόμενο διάστημα, να αναλάβει μία πολύ μεγάλη διεθνή διοργάνωση, ο κ. Ζαγκλής απάντησε:

«Η Ελλάδα έχει διοργανώσει κι έχει αποδείξει ότι μπορεί να διοργανώσει τα πάντα. Μάλιστα, πολλοί με ρωτούν μερικές φορές για το ΟΑΚΑ γιατί είναι ένα γήπεδο που έχει σπάνιο ρεκόρ να έχει φιλοξενήσει τελικό Ολυμπιάδας, τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, τελικό Ευρωμπάσκετ. Επομένως, νομίζω ότι η Ελλάδα -όπως διαμορφώνεται η νέα στρατηγική της ελληνικής ομοσπονδίας- πρέπει να δει πως οι μεγάλες διοργανώσεις εντάσσονται στην στρατηγική τους», απάντησε.

«Αυτό θεωρώ είναι ένα σωστό πλάνο για μία ομοσπονδία κι όχι να κτίζονται στρατηγικές γύρω από τις μεγάλες διοργανώσεις. Για τον απλό λόγο, ότι η ελληνική ομοσπονδία και οι εθνικές ομάδες, είναι τόσο ψηλά στα παγκόσμια ράνκινγκ, όπου οι μεγάλες διοργανώσεις, όπου οι περισσότερες έχουν γίνει εκτός από το Παγκόσμιο Γυναικών αν δεν κάνω λάθος, πρέπει να είναι ένα κίνητρο κι ένα κομμάτι της στρατηγικής μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αυτό μένει να το αποφασίσει κι εμείς θα βοηθάμε όλες μας τις ομοσπονδίες να παρουσιάζουν πολύ καλούς φακέλους και από εκεί και πέρα είναι μία απόφαση του ΔΣ που θα πάμε. Ξαναλέω, ότι η Ελλάδα είναι ικανή να αναλάβει όποια διοργάνωση βάλει στόχο».Πηγή