Η ΔΟΕ αφήνει την Ιταλία εκτός Ολυμπιακών Αγώνων

Δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Repubblica προειδοποιεί την κυβέρνηση πως η ΔΟΕ θα αφήσει την Ιταλία εκτός Ολυμπιακών αγώνων, με την ανακοίνωση να έρχεται την Τετάρτη (27/1), καθώς η απόφαση έχει ληφθεί.

«Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει αποφασίσει την τιμωρία της Coni (ιταλική ολυμπιακή επιτροπή), κάτι που θα εμπόδιζε τους Ιταλούς αθλητές να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο υπό τη σημαία της χώρας μας και θα μπορούσαν να το κάνουν μόνο ως ανεξάρτητοι αθλητές» αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι σε αυτή τη περίπτωση θα υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στους Χειμερινούς Αγώνες που θα φιλοξενήσει η χώρα, το 2026.

Η εξήγηση είναι απλή κι έχει να κάνει με την εμπλοκή της ιταλικής κυβέρνησης στην Ολυμπιακή Επιτροπή της Ιταλίας (CONI), η οποία έχασε την αυτονομία της μετά την αθλητική μεταρρύθμιση, πριν από δύο χρόνια. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ , έχει στείλει για το θέμα δύο επιστολές στον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, που έμειναν αναπάντητες.

Σύμφωνα με τη Repubblica, ο Κόντε δύναται να αποφύγει τη δυσμενή εξέλιξη συγκαλώντας υπουργικό συμβούλιο μέχρι αύριο, το οποίο θα εγκρίνει ένα διάταγμα για την επίλυση του ζητήματος της αυτονομίας της CONI. Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της CONI, Τζάνι Πετρούτσι, σε συνέντευξή του ανέφερε πως «δεν νομίζω ότι η ΔΟΕ έχει ήδη αποφασίσει, αλλά η υπόθεση είναι πραγματικά σοβαρή».Πηγή