Δικαίωμα ψήφου στους εκπροσώπους των αθλητών στα Δ.Σ. των ομοσπονδιών προανήγγειλε ο Λ. Αυγενάκης

Αποδεκτή έκανε το υφυπουργείο αθλητισμού την πρόταση της ΕΟΕ και των Συλλόγων Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών να αποκτήσει και δικαίωμα ψήφου ο εκπρόσωπος των αθλητών στα διοικητικά συμβούλια των ομοσπονδιών

Αυτό έκανε γνωστό σήμερα στη Βουλή ο Λευτέρης Αυγενάκης, στη διάρκεια της ομιλίας του στην τελευταία, συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων που συζητά το αθλητικό νομοσχέδιο.

Ο υφυπουργός αθλητισμού επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα στους αθλητές να μετέχουν σε δ.σ. ομοσπονδιών και δήλωσε σύμφωνος με την επέκταση της συγκεκριμένης διάταξης, ώστε να αποκτήσει ο εκλεγμένος εκπρόσωπος των αθλητών και δικαίωμα ψήφου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν σε αυτή την τροποποίηση, ενώ προανήγγειλε ανάλογη εκπροσώπηση στα διοικητικά συμβούλια και για τους προπονητές, κάτι που όπως είπε θα προβλεφθεί σε επόμενο νομοσχέδιο, με το οποίο το υφυπουργείο θα επιχειρήσει να βάλει τάξη στο «χαώδες» τοπίο των προπονητών, εισάγοντας και για αυτούς ειδικό μητρώο.

Ο Λευτέρη Αυγενάκης έδωσε απαντήσεις στην κριτική που δέχθηκε για το νομοσχέδιο, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από μερίδα αθλητικών φορέων.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση δίνει ρόλο και δικαίωμα ψήφου στα νόμιμα και ενεργά αθλητικά σωματεία, βάζοντας τέλος στο φαινόμενο των σωματείων «σφραγίδα» και στις εκλογικές αλχημείες.

Τόνισε ακόμη ότι τόσο οι περιορισμοί θητειών και τα όρια ηλικίας, όσο και η εφαμρογή του Μητρώου Αθλητικών Φορέων, προβλέπονταν στο νόμο Βασιλειάδη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν εφαρμόστηκαν τότε.

«Εμείς τα υλοποιούμε», επισήμανε ο υφυπουργός αθλητισμού, που πρόσθεσε ότι εντός 2-3 ημερών η λίστα των σωματείων που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο θα είναι προσβάσιμη σε όλους.

Απαντώντας στις κατηγορίες περί απόπειρας παρέμβασης στις εκλογικές διαδικασίες των ομοσπονδιών, ο κ. Αυγενάκης υπενθύμισε ότι, σε ψήφισμα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από τον περασμένο Νοέμβριο, γινόταν λόγος για αυτορρύθμιση των ομοσπονδιών και εναρμόνιση των καταστατικών τους με εκείνα των αντίστοιχων διεθνών συνομοσπονδιών, μέσα σε ένα εξάμηνο.

«Καμία ομοσπονδία δεν το έκανε. Η αυτορρύθμιση πρέπει να γίνεται πράξη», τόνισε μεταξύ άλλων, κάνοντας ονομαστική αναφορά σε Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες και πρωταθλητές, οι οποίοι έχουν υποστηρίξει δημόσια το αθλητικό νομοσχέδιο.

Μάλιστα, σε video που έδωσε στη δημοσιότητα το υφυπουργείο αθλητισμού συμμετέχουν σπουδαίοι αθλητές, είτε εν ενεργεία, είτε έχουν αποχωρήσει, που τάσσονται υπέρ του νέου αθλητικού νόμου.

Μερικοί από αυτούς είναι οι Πύρρος Δήμας, Νίκος Κακλαμανάκης, ο Χρήστος Αφρουδάκης και ο Μιχάλης Ζαμπίδης.Πηγή