Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών ξένων εργατών

Οι μεταρρυθμίσεις που είχαν υποσχεθεί οι αρχές του Κατάρ, μετά την παγκόσμια κατακραυγή για θανάτους εργατών, φαίνεται πως έμειναν μόνο στις εξαγγελίες, αφού ο αριθμός θανάτων ξένων εργατών που εργάζονται στα έργα υποδομής για τα τελικά του Μουντιάλ 2022 αυξήθηκε.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, 67 εργάτες από το Νεπάλ πέθαναν στην αραβική χώρα μεταξύ 16 Ιουλίου και 15 Νοεμβρίου, με την εφημερίδα να σημειώνει ότι οι απώλειες στο Κατάρ εργατών από το Νεπάλ βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδό τους και πως ενδέχεται να φτάσουν τους 160 έως τα μέσα Ιουλίου του 2021.

Ο διευθυντής της οργάνωσης Fair/Square για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νικ ΜακΓκίχαν, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την αύξηση των θανάτων και με δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα χαρακτήρισε «απαίσιο» το ρεκόρ σε θανάτους εργατών στο Κατάρ και «απαράδεκτη» την άρνησή του να θέσει σε εφαρμογή κατάλληλη προστασία.

«(Το Κατάρ) γνωρίζει γι’ αυτά τα προβλήματα εδώ και πολύ καιρό. Η αποτυχία να ενεργήσει σωστά στους θανάτους θέτει σε σοβαρή αμφιβολία τη δέσμευσή του για εργασιακές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες φαίνονται καλές στα χαρτιά, αλλά δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμη», υπογράμμισε ο ΜακΓκίχαν.

Ο ίδιος, πρόσθεσε πως οι μετανάστες εργάτες από το Νεπάλ έχουν παίξει «κεντρικό ρόλο» στην προετοιμασία της χώρας για το Παγκόσμιο Κύπελλο και ότι η εργασία τους επεκτείνεται κι εκτός της κατασκευής των εγκαταστάσεων που θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση.

«Οι τεράστιες κατασκευές στο Κατάρ τα τελευταία οκτώ χρόνια είναι άμεσα ή έμμεσα κατασκευές για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ολόκληρη η χώρα έχει ανακατασκευαστεί για να προετοιμαστεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες που βρίσκονται εκεί για να μεταμορφώσουν εντελώς τη χώρα, η οποία κατευθύνεται προς το 2022», σημείωσε.Πηγή