Ασφαλής στη Βαρσοβία η Τσιμανούσκαγια

Η πτήση που μετέφερε την Λευκορωσίδα σπρίντερ Κριστσίνα Τσιμανούσκαγια αφίχθη στη Βαρσοβία την Τετάρτη, όπως φάνηκε σε εικόνες της πολωνικής τηλεόρασης.

Η 24χρονη αθλήτρια ταξίδεψε από το Τόκιο στη Βιέννη κι από εκεί στην πολωνική πρωτεύουσα υπό την διπλωματική προστασία της Πολωνίας.

Τρεις ημέρες νωρίτερα η Τσιμανούσκαγια είχε αρνηθεί εντολή της Ολυμπιακής ομάδας της χώρας της να αποχωρήσει νωρίτερα από τους Αγώνες του Τόκιο και να επιστρέψει στην πατρίδα της.

Μετά από δύο διανυκτερεύσεις στην πρεσβεία της Πολωνίας στην Ιαπωνία, η 24χρονη ταξίδεψε αρχικά στη Βιένη κι από εκεί στη Βαρσοβία, φορώντας αθλητικά γυαλιά ηλίου με τις λέξεις «I RUN CLEAN» («έτρεξα καθαρή»).

«Η Πολωνία συνεχίζει να δείχνει την αλληλεγγύη και την υποστήριξή της», έγραψε στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μάρτσιν Πρζίντακζ, επιβεβαιώνοντας την άφιξη της αθλήτριας και ευχαριστώντας τους συνοδούς-διπλωμάτες, οι οποίοι διευκόλυναν το ταξίδι της.

Στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας μερικοί Λευκορώσοι περίμεναν να χαιρετήσουν την αθλήτρια, κρατώντας γαρύφαλλα και μια σημαία στα ερυθρόλευκα σε ένδειξη αντίστασης.

«Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τη συμπατριώτισσά μας, η οποία είπε την αλήθεια για τα όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό της Λευκορωσίας», δήλωσε ο 31χρονος φοιτητής Γιουτζίν Ντάντκιν, ο οποίος πήγε στην Πολωνία αφού κρατήθηκε για ένα βράδυ σε αστυνομικό τμήμα για διαμαρτυρία.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Λευκορωσίας (NOC) δεν απάντησε στο αίτημα για κάποιο σχόλιο. Προηγουμένως, ανέφερε ότι οι προπονητές αποφάσισαν να αποσύρουν την Τσιμανουσκάγια από τους Αγώνες μετά από συμβουλές γιατρών σχετικά με τη συναισθηματική και ψυχολογική της κατάσταση.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Λευκορωσίας δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει για να σχολιάσει την κατάσταση σχετικά με την ασφάλεια της αθλήτριας, ενώ κυβερνητικά στελέχη της χώρας έχουν μιλήσει δημόσια ελάχιστα για την υπόθεσή της.

Η υπόθεση εξελίχθηκε εν μέσω αυξημένης ανησυχίας για την ασφάλεια των επικριτών του Λουκασένκο, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών χωρών, μετά από μια καταστολή που έχει οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις στη Λευκορωσία.Πηγή