Από την… θρυλική χαρτοπετσέτα στις 7 Χρυσές Μπάλες

Του Νίκου Αθανασίου 

Το ταξίδι προς το απόλυτο ποδοσφαιρικό όνειρο για τον Λιονέλ Μέσι ξεκίνησε από μια χαρτοπετσέτα που, πλέον, αξίζει αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις. Επτά Χρυσές Μπάλες μαζί με άλλες απάτητες ατομικές κορυφές κοσμούν την τροπαιοθήκη του Λιονέλ Μέσι, ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών όλων των εποχών.  To βράδυ της Δευτέρας στο Παρίσι δικαιώθηκε η προφητεία του τεράστιου Γιόχαν Κρόιφ που είχε προβλέψει ότι ο Μέσι θα γίνει ο ποδοσφαιριστές με τις περισσότερες Χρυσές Μπάλες.

«Ο Μέσι θα είναι ο ένας με τις περισσότερες Χρυσές Μπάλες στην ιστορία. Πιθανόν θα κερδίσει πέντε, έξι ή επτά Χρυσές Μπάλες. Είναι ασύγκριτος».

Ο Αργεντινός μέσος αποτελεί τοτέμ του αθλήματος, έχοντας προσφέρει εκατοντάδες μοναδικές στιγμές «μαγείας» και υπερθεάματος πάνω στο χορτάρι. Όλα, όμως, αυτό το ονειρεμένο ταξίδι του «Pulga», ξεκίνησε από ένα κομμάτι χαρτί, από μια χαρτοπετσέτα…

Οι πανάκριβες θεραπείες για να ψηλώσει

Ο Λιονέλ Μέσι γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1987 στο Ροζάριο. Μεγάλωσε σε μια φτωχογειτονιά, σε ένα ετοιμόρροπο σπίτι, εκεί που σήμερα γίνεται ειδικό τουρ για όσους τουρίστες θέλουν να δουν το μέρος που μεγάλωσε. 

Το ταλέντο του αναγνωρίστηκε από πολύ μικρή ηλικία αλλά στα δέκα του χρόνια ήταν μόλις 1 μέτρο και 11 εκατοστά! Θα διαγνωσθεί με ορμονική διαταραχή, η οποία δεν του επέτρεπε να αναπτυχθεί κανονικά. Άρα δεν θα μπορούσε να κάνει και καριέρα στο ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με όσα έχει πει ο πατέρας του, Χόρχε, σε παλαιότερη συνέντευξή του στην Equipe:

«Χωρίς ορμόνες μεταβολισμού, ο Λιονέλ θα έφτανε, στην καλύτερη, το 1. 50 κατά την ενηλικίωσή του». Το κόστος της θεραπείας ήταν και ο λόγος που ούτε η Μπόκα αλλά ούτε και η Ρίβερ, οι μεγαλύτερες ομάδες της πατρίδας του, δεν θέλησαν να τον εντάξουν στην ακαδημία τους.

Η χαρτοπετσέτα που ξετύλιξε το παραμύθι του Μέσι

Εικοσιένα χρόνια πίσω, στις 14 Δεκεμβρίου του 2000 στο Τένις Κλαμπ «Pompeia» που έχει μετονομαστεί σε «Το τραπέζι του Μέσι» ο Χόρχε Μέσι είναι έξαλλος. Μετά την σούπερ επιτυχημένη δοκιμή του γιου του στην Μπαρτσελόνα, διακρίνει μια κωλυσιεργία στις υπογραφές, στην έγγραφη διασφάλιση του μέλλοντος του παιδιού του. Ένα παιδί που είχε ξετρελάνει τους πάντες στη Βαρκελώνη. 

Στη συνάντηση αυτή, την Μπαρτσελόνα μεταξύ άλλων εκπροσωπεί ο τεχνικός διευθυντής, Κάρλες Ρεσάκ. Πάνω στην κουβέντα και για να βάλει τέλος στην ανησυχία της οικογένειας Μέσι πήρε μια χαρτοπετσέτα και έγραψε τα εξής με την υπογραφή του:

«Στη Βαρκελώνη, στις 14 Δεκεμβρίου του 2000 και παρουσία των κυρίων Μινγκέγια και Γκατσιόλι, ο Κάρλες Ρεσάκ, τεχνικός διευθυντής της Μπαρτσελόνα, δεσμεύεται υπ’ ευθύνη του και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες αντίθετες γνώμες, να προσφέρει συμβόλαιο στον παίκτη Λιονέλ Μέσι, πάντα και εφόσον τηρηθούν τα συμφωνημένα ποσά».

Τα συμφωνηθέντα ποσά ήταν 600 ευρώ τον μήνα, σπίτι και, κυρίως, κάλυψη της πανάκριβης θεραπείας με αυξητική ορμόνη για να μπορέσει να ψηλώσει ο Λιονέλ. Παράλληλα, είχε προβλεθεί και μια θέση για τον μπαμπά Μέσι στα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα για να έχει έναν μισθό.

Συλλέκτες προσφέρουν εκατομμύρια ευρώ για να την κάνουν δική τους

Στο σήμερα, αυτό το ιστορικό από κάθε άποψη κομμάτι χαρτιού βρίσκεται στην συλλογή του μάνατζερ, Οράσιο Γκατζιόλι που ήταν ο άνθρωπος που «έτρεξε» την μετακίνηση του νεαρού Λιονέλ στη Μπαρτσελόνα. Ο Γκατζιόλι έχει τοποθετήσει την χαρτοπετσέτα σε μια θυρίδα τραπέζης στην Ανδόρα και όλο αυτό το διάστημα έχει αρνηθεί προτάσεις εκατομμυρίων για να την πουλήσει σε ζάμπλουτους συλλέκτες.

Στόχος των «Μπλαουγκράνα» είναι κάποια στιγμή στο μέλλον να φτάσουν σε συμφωνία με τον γνωστό ατζέντη και να πάρει η χαρτοπετσέτα την θέση που της ανήκει. Στο μουσείο του συλλόγου στο «Καμπ Νου».Πηγή