Η επιλογή αυτή θα επαναφέρει την αρχική σελίδα του site. Αποκατάσταση τυχόν κλειστά widgets ή τις κατηγορίες.

Επαναφορά

Γ. Βαρουφάκης στο CNN: Δεν θα πληρωθεί η επόμενη δόση εάν δεν υπάρξει συμφωνία

varoufakis cnn

Δηλώσεις στο αμερικανικό κανάλι παραχώρησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών , διαμηνύοντας ότι η χώρα δεν θα προχωρήσει στην αποπληρωμή της επόμενης δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μέχρι τις 5 Ιουνίου.

Ωστόσο, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του και την πεποίθηση του πως η συμφωνία θα επιτευχθεί έως τότε και η δόση των 1,6 δισ. ευρώ θα καταβληθεί κανονικά.

Μιλώντας στον Αμερικανό δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ ο Έλληνας υπουργός εξήγησε πως η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει τους πιστωτές της όπως έκανε στο παρελθόν και αυτό γιατί παλαιότερα η Αθήνα πλήρωνε και έπειτα υπήρχε καταβολή των δόσεων από τους δανειστές.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου εάν η έχει ξεμείνει από χρήματα, ο κ. Βαρουφάκης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πως κάτι τέτοιο όντως συμβαίνει, ενώ έσπευσε να τονίσει πως «η χώρα ζει με τις δικές της δυνάμεις μετά από τις τεράστιες προσπάθειες των πολιτών της».

«Είναι κοινή γνώση, όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καταβάλει μεγάλες δόσεις στο χωρίς συμφωνία. Για τέσσερις μήνες ικανοποιούσαμε τις υποχρεώσεις, πληρώναμε, εξαντλώντας κάθε ίχνος ρευστότητας από την πληγωμένη οικονομία μας, δεν μπορούμε να το κάνουμε εσαεί».

Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε πως η Ελλάδα έχει ήδη καλύψει τα 3/4 του δρόμου, ενώ κάλεσε και τους Ευρωπαίους εταίρους και ιδιαίτερα το ΔΝΤ, να καλύψουν το 1/4 που αναλογεί σε αυτούς, ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

Ερωτηθείς ο υπουργός Οικονομικών για το αν κάποιοι θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, απάντησε: «Μπορεί να υπάρχουν. Δε μπορώ να το ξέρω. Γνωρίζω όμως ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός το Grexit. Αντίθετα είναι προς το συμφέρον του μέσου Ευρωπαίου να τελειώσει η ελληνική κρίση. Και ο μόνος τρόπος είναι μέσω της ανάπτυξης, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να πληρώνει τις οφειλές της, και η Ευρώπη να δείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει μία κρίση χρησιμοποιώντας λογική και όχι μία μέθοδο αυστηρής πειθαρχίας».

Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης κλήθηκε να σχολιάσει τις «ηχογραφήσεις» στο Eurogroup της Ρίγας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ηχογράφησε μόνο τον εαυτό του. «Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στο να ηχογραφεί ένας υπουργός τις ομιλίες του». Δεν ηχογράφησα άλλον, μόνον τον εαυτό μου, εξήγησε. Πρόσθεσε μάλιστα, πως για λόγους διαφάνειας στις συνεδριάσεις θα πρέπει να κρατούνται πρακτικά.

Τέλος, ο Ρίτσαρντ Κουέστ ρώτησε τον Έλληνα υπουργό για τις “κόκκινες” γραμμές της κυβέρνησης και αν το συνταξιοδοτικό είναι μία από αυτές, με τον κ. Βαρουφάκη να απαντά πως «είναι μία από αυτές, όχι η μοναδική», ενώ εξήγησε πως, όπως έχει γράψει και σε ένα άρθρο του στο Project Syndicate, το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η λιτότητα και για το λόγο αυτό η χώρα χρειάζεται άμεσα ανάπτυξη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Kyplex Cloud Security Seal - Click for Verification