Η επιλογή αυτή θα επαναφέρει την αρχική σελίδα του site. Αποκατάσταση τυχόν κλειστά widgets ή τις κατηγορίες.

Επαναφορά

Εφ’όλης της ύλης η συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στον Νίκο Χατζηνικολάου

enikos

Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης παρέθεσε το βράδυ της Δευτέρας στον Νίκο και στην εκπομπή “στον ενικό” ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης , ο οποίος μίλησε για όλα τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικονομία, τις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, ενώ δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για συμφωνία τις προσεχείς ημέρες.

Αν και ο ίδιος αποκάλυψε πως η συμφωνία έπρεπε να είχε κλείσει από τον Μάρτιο, ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε πως το αίσιο τέλος της διαπραγμάτευσης είναι κοντά, αφήνοντας ένα χρονικό περιθώριο ίσως και μίας εβδομάδας. Τόνισε για μία ακόμη φορά πως η ρήξη δεν είναι στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας πως ούτε η μία πλευρά ούτε και η άλλη, επιθυμούν κάτι τέτοιο.

Σε ερώτηση του κ. Χατζηνικολάου για το “αγκάθι” της έλλειψης ρευστότητας, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ευθέως πως είναι επένδυση η έλλειψη ρευστότητας, για να βγει η χώρα από τη σκοτοδίνη στην οποία είχε περιέλθει τα προηγούμενα χρόνια. Στο σημείο εκείνο ο κ. Βαρουφάκης έριξε τα βέλη του προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες όπως είπε, συμφωνούσαν σε όλα με τους Ευρωπαίους εταίρους για να μπορεί η χώρα να δανειστεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αποτέλεσμα το ελληνικό κράτος να βυθίζεται όλο και πιο πολύ σε μία σκοτοδίνη.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν έκρυψε την “επίπονη” διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ωστόσο κάλεσε τον ελληνικό λαό να δει την έλλειψη ρευστότητας ως “επένδυση”, τονίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πιστεύει στο νυν υπέρ πάντων, οι επόμενες δόσεις.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για τα τρία “αγκάθια” των διαπραγματεύσεων τα οποία όπως ο ίδιος είπε είναι το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το δημοσιονομικό. Ιδιαίτερα το ασφαλιστικό το χαρακτήρισε “μεγάλο αγκάθι” ενώ αναφορικά με τα εργασιακά, αποκάλυψε πως οι δανειστές ζητούν μαζικές απολύσεις.

Ερωτηθείς για τους συντελεστές του ΦΠΑ, ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε πως μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου δεν θα αλλάξει τίποτα στον ΦΠΑ, παραδέχθηκε ωστόσο πως οι δανειστές ζητούν αλλαγή των συντελεστών.

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει και το θέμα των μισθών και των συντάξεων, με τον υπουργό να διαβεβαιώνει πως θα καταβληθούν κανονικά στο τέλος του μήνα, επαναλαμβάνοντας πως είναι “ιερές μεταβλητές” για την κυβέρνηση. Στο σημείο εκείνο ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε πως στις 12 Μαΐου η ελληνική κυβέρνηση δεν ήξερε εάν θα έχει χρήματα να πληρώσει τη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο τόνισε πως ο ίδιος επιθυμεί πρώτα να καταβληθούν οι μισθοί και οι συντάξεις και έπειτα η δόση προς το ΔΝΤ.

Σχετικά με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως αυτές δεν περιλαμβάνονται στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να κρύβει πως πρέπει να “μπει μία τάξη” στο θέμα αυτό, με εξορθολογισμό των Ταμείων.

Ο κ. Βαρουφάκης δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο μάλιστα χαρακτήρισε “αποκρουστικότατο”, διαβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό πως η ελληνική κυβέρνηση θα τον αντικαταστήσει με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, αμέσως μόλις επέλθει συμφωνία στην .

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στα αποθεματικά των Δήμων και των Περιφερειών και στη μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, με τον κ. Βαρουφάκη να εξηγεί πως «είναι μια μέθοδος με την οποία καταφέραμε να διαχειριστούμε την ικανότητα του κράτους να πληρώνει τους δανειστές, αλλά ακόμη και να μην είχαμε πρόβλημα ρευστότητας, θα το κάναμε».

Μιλώντας για τις σχέσεις του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Έλληνας υπουργός επισήμανε την τεράστια σημασία που έχουν οι συζητήσεις μαζί του, τονίζοντας πως οι σχέσεις τους είναι φιλικές και εγκάρδιες. Απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση εάν ο κ. Σόιμπλε πρότεινε Grexit, αναφέροντας απλώς πως «δεν μας έχουν γίνει προτάσεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

Κατηγορηματικός σχετικά με την χρεοκοπία της Ελλάδος στάθηκε ο κ. Βαρουφάκης, τονίζοντας για ακόμη μία φορά πως η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει, αντίθετα οι ίδιοι οι Έλληνες θα φέρουν την ανάπτυξη. Στο σημείο εκείνο τόνισε πως η συμφωνία θα είναι συμφέρουσα για την Ελλάδα και σε αντίθεση με το mail Χαρδούβελη, δεν θα έχει υφεσιακά μέτρα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Kyplex Cloud Security Seal - Click for Verification