Η επιλογή αυτή θα επαναφέρει την αρχική σελίδα του site. Αποκατάσταση τυχόν κλειστά widgets ή τις κατηγορίες.

Επαναφορά

Ο πλανήτης κινδυνεύει από τα πλαστικά απόβλητα

μολυνση περιβαλλοντος

Μία έρευνα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική για τη βιωσιμότητα του πλανήτη εξέδωσαν Αμερικανοί ερευνητές, σχετικά με τα εκατομμύρια τόνων πλαστικών απορριμάτων που καταλήγουν στους ωκεανούς όλου του κόσμου. Ο συγκλονιστικός αριθμός των 8 εκατομμυρίων σκουπιδιών που εισάγονται κάθε χρόνο στους ωκεανούς 192 παράκτιων χωρών του κόσμου, αποδεικνύει πως το υδάτινο περιβάλλον έχει στην κυριολεξία “φραγεί” από πλαστικά απορρίμματα. Οι έρευνες αυτές βασίζονται σε στοιχεία του 2010 ενώ σύμφωνα με αναλύσεις που αφορούν την άνοδο της στάθμης των αποβλήτων, εκτιμάται ότι το 2015, θα καταλήγουν στους ωκεανούς, περισσότερα από 9 εκατομμύρια τόνοι απορριμάτων.

Τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το πώς η πλαστική ρύπανση σκοτώνει τεράστιο αριθμό θαλάσσιων πτηνών, θαλάσσιων θηλαστικών, θαλάσσιων χελωνών και άλλων πλασμάτων, ενώ μολύνει ανεπανόρθωτα τα οικοσυστήματα των ωκεανών.

Πρώτη στη λίστα των χωρών που βλάπτουν περισσότερο το υδάτινο περιβάλλον κάθε χρόνο έρχεται η Κίνα, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι υπεύθυνη για 2,4 εκατομμύρια πλαστικά απορρίμματα τα οποία καταλήγουν στους ωκεανούς. Ποσοστό ιδιαίτερα απογοητευτικό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για το 30% του παγκόσμιου συνόλου. Ακολουθεί η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Σρι Λάνκα, η Ταϊλάνδη, η Αίγυπτος, η Μαλαισία, η Νιγηρία και το Μπαγκλαντές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με πλούσια και ανεπτυγμένη βιομηχανία, στη λίστα με τις 20 χώρες που ρυπαίνουν περισσότερο τον πλανήτη, καταλαμβάνει την τελευταία θέση.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στα θαλάσσια περιβάλλοντα των χωρών, τα πλαστικά απορρίμματα περιλαμβάνουν οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς, όπως σακούλες, μπουκάλια, παιχνίδια, συσκευασίες τροφίμων, φίλτρα τσιγάρων, γυαλιά ηλίου, αλιευτικά εργαλεία, κουβάδες, ακόμα και καθίσματα τουαλέτας.

Η καθηγήτρια περιβαλλοντικής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Georgia Jenna Jambeck, δήλωσε: “Νομίζω ότι αυτό είναι μία κλήση αφύπνισης, σχετικά με τον αριθμό των αποβλήτων που παράγουμε”.

Κάθε χρόνο, οι 192 παράκτιες χώρες του κόσμου, παράγουν 275 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων και από αυτούς τα 8 εκατομμύρια καταλήγουν στους ωκεανούς. Οι ερευνητές προβλέπουν ραγδαία αύξηση της τάξεως των 4,8 έως 12,7 εκατομμυρίων τόνων.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, έχει καταστεί επείγουσα ανάγκη να “συλληφθούν” τα και να αποτραπεί η είσοδός τους στο περιβάλλον. Κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί με επενδύσεις σε υποδομές διαχείρισης αποβλήτων, ιδίως στις χώρες με την ταχύτερη αναπτυσσόμενη οικονομία. Επίσης, οι χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν την ευθύνη να μειώσουν εν γένει τα απόβλητα που παράγουν, και ιδιαίτερα τα πλαστικά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Kyplex Cloud Security Seal - Click for Verification