Η επιλογή αυτή θα επαναφέρει την αρχική σελίδα του site. Αποκατάσταση τυχόν κλειστά widgets ή τις κατηγορίες.

Επαναφορά

Διαχείριση απορριμμάτων: €700 εκατ., 10.000 θέσεις εργασίας και ενέργεια υποσχέθηκε ο Μανιάτης

post thumbnail

Σε φιλόδοξες εξαγγελίες για τη των στη χώρα μας προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης μιλώντας σε ημερίδα της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα «Διαχείριση και ενεργειακή εκμετάλλευση αποβλήτων στην Ελλάδα».

Την ίδια ώρα, η χώρα μας διασύρεται διεθνώς για την ελλιπή και ακατάλληλη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, τα στραγγίδια των παράνομων ΧΥΤΑ προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στα θαλάσσια οικοσυστήματα και σε ατομικό επίπεδο οι κάτοικοι αυτού του τόπου αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε μεγαλύτερη αξία από τα σκουπίδια που πετάμε ανερυθρίαστα στο δρόμο και τα μπάζα του αυθαιρέτου μας που σκορπίζουμε στους γκρεμούς. Η ανακύκλωση είναι ψιλά γράμματα.

—700 Ευρώ στα απορρίμματα

Τι είπε ο κ. Μανιάτης για τα απορρίμματα; Ότι η διαχείριση απορριμμάτων και η ενεργειακή αξιοποίησή τους αποτελούν την κορυφαία προτεραιότητα του ΥΠΕΚΑ ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, το ΥΠΕΚΑ σκοπεύει να επενδύσει πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ με προοπτική δημιουργίας ως και νέων θέσεων .

Η μετάβαση προς μια Κυκλική Οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο της ατζέντας για αποδοτική χρήση των πόρων στο Πλαίσιο της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πολιτικές για τη μετάβαση σε πιο κυκλική οικονομία με πιο αποδοτική χρήση των διαθέσιμων πόρων, αναμένεται μέχρι το 2030 να αυξήσουν κατά 30% την παραγωγικότητα των πόρων της ΕΕ. Να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών και μέσω των νέων στόχων που προτείνονται για τα απόβλητα να δημιουργήσουν περίπου 580.000 νέες εργασίας.

Ο υπουργός αναγνώρισε ότι άνω του 80% των αποβλήτων διατίθεται σήμερα σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) με μεγάλες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την ελλιπή ή πλημμελή διαχείριση των αστικών υγειονομικών ή επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων.

Δήλωσε όμως ότι το ΥΠΕΚΑ καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες να αντιμετωπίσει τις χρόνιες αδυναμίες και ελλείψεις στις υποδομές και ταυτόχρονα να προχωρήσει στην ουσιαστική αναβάθμιση της διαχείρισης των αποβλήτων με σειρά προτεραιότητας την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, την ανάκτηση προϊόντων και ενέργειας και τελευταίους τους ΧΥΤΑ

—Τι είπε για την ανακύκλωση και ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων

Ο υπουργός έκανε λόγο για  ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η ανακύκλωση στη χώρα, με βασικούς άξονες την προώθηση της ξεχωριστής συλλογής των διαφορετικών ρευμάτων των αποβλήτων συσκευασίας – χαρτί, γυαλί και πλαστικό – τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των συστημάτων ανακύκλωσης, τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού, την ενίσχυση του ΕΟΑΝ, την εντατικοποίηση των ελέγχων μονάδων ανακύκλωσης αλλά και των υπόχρεων για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Χαρακτήρισε ως δε ως βήμα σημαντικής προόδου προς αυτή την κατεύθυνση τη δρομολόγηση των 13 μονάδων επεξεργασίας με “σύγχρονες τεχνολογίες”. Οι διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη, ενώ για τις πέντε μονάδες έχουν επιλεγεί και ανάδοχοι.

Όσον αφορά στην ενεργειακή εκμετάλλευση προωθείται εθελοντική συμφωνία του ΥΠΕΚΑ και της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδας για τη χρήση απορριματογενών καυσίμων. Μέσω ΕΣΠΑ δρομολογείται η υλοποίηση δεκάδων προτάσεων Δήμων για έργα διαλογής στην πηγή και διαχείρισης βιοαποβλήτων. Η παύση λειτουργίας και η επιτέλους αποκατάσταση των δεκάδων ΧΑΔΑ, χωματερών που ακόμα δυστυχώς υπάρχουν στη χώρα.

Η προώθηση της χρήσης των απορριμμάτων ως δευτερεύουσα πηγή ενέργειας αποτελεί βασική επιλογή σε όλες τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου και ασφαλώς συνάδει απολύτως με τους περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ. Ο κ. Μανιάτης κατονόμασε το βιοαέριο ως τεχνολογία με μεγάλες προοπτικές αξιοποίησης του ενεργειακού δυναμικού των απορριμμάτων.

Η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων θεωρείται δε ότι συμβάλλει στην αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ δεδομένου ότι η ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των αστικών αποβλήτων είναι ΑΠΕ. Ταυτόχρονα συμβάλλει στην μείωση του ενεργειακού κόστους ορισμένων βιομηχανικών κλάδων και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

econews


EcoNews.gr » slideshow

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Kyplex Cloud Security Seal - Click for Verification