Η επιλογή αυτή θα επαναφέρει την αρχική σελίδα του site. Αποκατάσταση τυχόν κλειστά widgets ή τις κατηγορίες.

Επαναφορά

Αντικύθηρα: σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις κρατούνται μυστικές

post thumbnail

Μπορεί η Αμφίπολη να έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο πολύ έρευνες λαμβάνουν χώρα στα ανοιχτά των Αντικυθήρων όπου αρχαιολόγοι δύτες της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του ωκεανογραφικού Ινστιτούτου της Μασσαχουσσέτης πραγματοποιούν έρευνες στο γνωστό ναυάγιο, αλλά και σε ένα δεύτερο.

Μάλιστα, τα μέχρι στιγμής ευρήματα χαρακτηρίζονται πολύ σημαντικά, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί..

Την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση στα Κύθηρα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τις υποθαλάσσιες έρευνες που ξεκίνησαν στις 15 Σεπτεμβρίου, παρουσία πλήθους επιστημόνων και εκπροσώπων του Τύπου.

Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι δύτες δεν προέβησαν σε ανακοινώσεις. Ο λόγος, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», Πάνος Λασκαρίδης, – εκ των χορηγών της αρχαιολογικής αποστολής– είναι ότι η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού απαγόρευσε την προγραμματισμένη ανακοίνωση, ώστε η παρουσίαση των ευρημάτων να γίνει στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες, από τον ίδιο τον υπουργό Κώστα Τασούλα.

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις οι ανακοινώσεις θα μετατεθούν για τις 9 Οκτωβρίου, ημερομηνία που πιθανότατα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφθεί το νησί για να ενημερωθεί σχετικά με την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών – επίσκεψη που αρχικά επρόκειτο να γίνει σήμερα, Σάββατο αλλά αναβλήθηκε εν όψει της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης που ξεκινάει τη Δευτέρα στη Βουλή.

Τα ευρήματα, πάντως, χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς σημαντικά και τα συμπεράσματα ακόμη σημαντικότερα.

Οι ενδείξεις δείχνουν ότι το ρωμαϊκής εποχής ναυάγιο από το οποίο προέρχονται τόσο ο διάσημος και αινιγματικός μηχανισμός των Αντικυθήρων, όσο και ο εντυπωσιακός χάλκινος Έφηβος έχουν να δώσουν πολλές πολύτιμες πληροφορίες, ενώ οι αρχαιολόγοι κάνουν λόγο και για εντοπισμό μεγάλου μεγέθους χάλκινων αγαλμάτων.

Στη σύγχρονη έρευνα χρησιμοποιήθηκαν και σύγχρονα μέσα –οι ισχυρότεροι σύμμαχοι των δυτών και των αρχαιολόγων που επιχειρούν τη νέα εξερεύνηση είναι το ρομπότ χαρτογράφησης Sirius και η επαναστατική στολή Exosuit -ουσιαστικά ένας εξωσκελετός από αλουμίνιο, η οποία τους επιτρέπει να παραμείνουν για πολύ περισσότερη ώρα και να κινηθούν πιο άνετα σε πολύ μεγάλα βάθη.

—Οι καταδύσεις στα 

Το ναυάγιο είχε ανακαλυφθεί τυχαία από σφουγγαράδες το 1900 σε βάθος 55 μέτρων. Τότε ανελκύθηκαν με τα μέσα της εποχής ο μηχανισμός των Αντικυθήρων και μοναδικά αριστουργήματα, όπως τα αγάλματα του εφήβου των Αντικυθήρων και του Φιλοσόφου.

Έκτοτε, το ναυάγιο των Αντικυθήρων εξερευνήθηκε το 1976 από τον διάσημο γάλλο εξερευνητή Ζακ Υβ Κουστώ. Ο μοναδικός Έλληνας, που όχι μόνο έλαβε μέρος στις πολύμηνες τότε υποβρύχιες έρευνες με το Καλυψώ αλλά είχε και την εποπτεία όλης της επιχείρησης, ήταν ο αρχαιολόγος -αυτοδύτης και πρώην γενικός διευθυντής αρχαιοτήτων Λάζαρος Κολώνας.

econews


EcoNews.gr » slideshow

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Kyplex Cloud Security Seal - Click for Verification