Η επιλογή αυτή θα επαναφέρει την αρχική σελίδα του site. Αποκατάσταση τυχόν κλειστά widgets ή τις κατηγορίες.

Επαναφορά

Εξοικονομώ: €800 εκατ. ζητά το ΥΠΕΚΑ από την τρόικα για αναθέρμανση της οικοδομής

post thumbnail

Η ανάκαμψη οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης του κτηριακού αποθέματος βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και κλιμακίου της τρόικας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου,το επιδιώκει εξασφάλιση πακέτου συνολικού ύψους 800 Ευρώ: 400 εκατ. Ευρώ το πρόγραμμα “ Κατ’ Οίκον” το νέο ΕΣΠΑ, καθώς επίσης ενεργειακές αναβαθμίσεις 200 εκατ. Ευρώ σε κτήρια του Δημοσίου και ακόμα 200 εκατ. Ευρώ για επαγγελματικά κτήρια.

Στη συνάντηση με την τρόικα τέθηκε και η πρόταση του ΥΠΕΚΑ για “φοροελαφρύνσεις” σε ενεργειακές εργασίες ύψους 15.000 ευρώ, με τους εκπροσώπους των δανειστών να εκφράζονται θετικά.

Οι λεπτομέρειες του πακέτου θα ανακοινωθούν εντός του επόμενου διαστήματος, αλλά βασίζεται στη λογική ότι το κόστος της ρύθμισης θα καλυφθεί από το ΦΠΑ και τα άλλα φορολογικά έσοδα που θα προκύψουν από την έκδοση των σχετικών τιμολογίων -από τους επαγγελματίες της -για τις ενεργειακές εργασίες.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, τα οφέλη θα είναι σημαντικά, καθώς θα δημιουργηθούν περίπου 12.000 θέσεις εργασίας, ενώ το 70% των υλικών και του εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται για τη ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων παράγεται από ελληνικές βιοτεχνίες και βιομηχανίες με σημαντική προστιθέμενη αξία για την οικονομία.

—Αποκρατικοποιήσεις στην ενέργεια

Ενημέρωση έγινε επίσης για τους διαγωνισμούς πώλησης του ΑΔΜΗΕ (ολόκληρωση εντός Δεκεμβρίου), για την πορεία ιδιωτικοποίησης της Μικρής ΔΕΗ, και την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης του ΔΕΣΦΑ.

Εντός Οκτωβρίου πρόκειται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, καθώς και οι θεσμικές παρεμβάσεις από τη ΡΑΕ για την αγορά ενέργειας. Επίςης εντός των ημερών το ΥΠΕΚΑ αναμένει την επίσημη ενημέρωση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για το μέτρο εφαρμογής της διακοψιμότητας.

Συζητήθηκε επιπλέον η πρόσφατη πρόταση του ΥΠΕΚΑ για την αντικατάσταση κεντρικών καυστήρων πετρελαίου με λέβητες φυσικού αερίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, και Θεσσαλία, μέτρο στο οποίο η ανταπόκριση των νοικοκυριών είναι ήδη μεγάλη.

Τέλος, για το Κτηματολόγιο, η πορεία υλοποίησης είναι σε πολύ καλό δρόμο, αφού έχουν βρεθεί τα 114  εκατ. ευρώ από τα 230 εκατ. ευρώ που απαιτούνται.


EcoNews.gr » slideshow

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Kyplex Cloud Security Seal - Click for Verification